Kulinarnie

Zapasy na zimę

 

Zapasy na zimę

Wprawdzie obecnie wszystko jest w sklepach, niemalże w zasięgu ręki. Jednakże nie ma to jak prawdziwie domowe smaki. Dlatego warto mieć kilka słoiczków własnych przetworów na tzw. czarną godzinę, niespodziewanych gości lub jak kto woli na zimowe dni. Nadszedł sezon by poczynić w tym kierunku przygotowania bo teraz warzywa są najdorodniejsze i najtańsze.

zapasy na zime

Ukraińska sałatka na zimę

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml oleju
  • opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a marchew ucieramy na tarce jarzynowej lub wszystko kroimy w słupki. Większe elementy warzyw są bardzo smaczne w zalewie. Zasypujemy solą i odstawiamy na 6-8 godzin. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, ale już na małym ogniu. Napełniamy słoiki gorącą sałatką i zamykamy odstawiając na ściereczkę do wystygnięcia do góry dnem. W ten sposób dobrze się zamkną. Jeśli któryś słoik okaże się nieszczelny będziemy widziały plamki soku na ręczniczku. Prawdopodobnie będzie nieszczelna zakrętka. Wówczas możemy ją wymienić i zamknąć ponownie, ale wcześniej musimy ponownie zagotować sałatkę.

zapasy-na-zime2

Grzybki w zalewie octowej

Najprzyjemniejszą rzeczą jaka może być są wspólne, rodzinne wypady do lasu. Mino, że wycieczki na grzyby zaczynają się bardzo wcześnie, naprawdę warto, czas spędzony z rodziną bezcenne. Po takim miłym dniu czeka mnóstwo pracy w domu, ale przecież nie robimy tego codziennie. Warto poświęcić czas na wyczyszczenie naszych zbiorów i przygotowanie do zaprawy. Takie grzybki są wyborne.

Składniki:

  • Grzyby około kilograma
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli, trochę pieprzu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 cebule
  • 20 ziaren gorczycy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 szklanki wody

 

Przygotowanie

Grzyby gotować w osolonej wodzie przez 15 minut po czym odcedzamy, spłukujemy zimną wodą i rozdzielamy do wyparzonych słoików. W occie najlepiej smakują i prezentują się małe grzybki, duże warto przeznaczyć na suszenie, lub zupę grzybową 🙂

Zalewa

Wodę z octem, solą, cukrem, wszystkimi przyprawami i cebulą pokrojoną w talarki gotujemy około 8 minut. Jeśli zalewa wyda się odrobinę za mało kwaśna możemy dodać jeszcze trochę octu w trakcie gotowania.

Tak przygotowane słoje pasteryzujemy 10 minut. Pasteryzacja to nic innego jak podgrzewanie produktów  w określonej temperaturze.

Musimy przygotować jakiś duży garnek, na spodzie wyściełamy go ściereczką i ustawiamy zakręcone słoiki z grzybkami w zalewie. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze 10 minut. Woda w garnku podczas pasteryzacji powinna tylko lekko wrzeć.

 

zapasy-na-zime1

Pikle

Ostatni już przepis dedykuje miłośnikom chrupkich, kwaskowych warzyw.

Kiedy dookoła otacza nas biel zimowej aury, zapasy w słoiczkach to jedyny sposób by przywołać kolory lata. Dlatego tak uwielbiam pikle z przeróżnych warzyw dostępnych latem.

Oto jedna z propozycji, proszę pamiętajcie, że pikle możecie modyfikować, wymiennie stosować warzywa wg uznania. Ci co nie lubią cukinii mogą dać kalafior, albo brokuły itd…

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg papryki (może być kolorowa)
  • 1 kg cebuli
  • 1 kalafior
  • 4 cukinie
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka soli

 

Wszystkie warzywa dobrze umyte, kroimy na części, ja bardzo lubię w talarki łatwy i szybki sposób. Nie zbyt cienkie takie około pół centymetra, kalafior i brokuł rozrywam na różyczki. Przygotowane warzywa zasypujemy sola i odstawiamy na 3 godziny. Dobrze je raz na godzinkę przemieszać. Po tym czasie warzywa ciasno układamy w wyparzonych słoikach, ale nie przygniatamy ich.

Zalewa:

  • 1/2 szklanka soli kuchennej, niejodowanej
  • 4 szklanki octu
  • 12 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty 10 kulek
  • liść laurowy 3 sztuki
  • 1 łyżeczka gorczycy

 

Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i dosłownie chwilkę gotujemy. Tym razem proszę spróbować, czy zalewa nie wydaje się za mało słodka. Jeśli tak proszę w trakcie gotowania jej dodać jeszcze cukru.

Gorącą marynatą zalewamy słoiki, zakręcamy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą by je 20 minut pasteryzować. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy dnem do góry i gotowe.

Gotowanie ze mną jest proste! Wszystkie przepisy znalezione na moim Blogu są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone więc nie może się nie udać 🙂

Udanych zapasów 🙂

Dobra rada:

Zawsze wszystkie zaprawy ustawiam na ściereczce do góry dnem, dopóki dobrze nie wystygną. Bez względu na to czy wymagają pasteryzacji, czy nie. Jeśli ręczniki pozostaje czysty i suchy, mam pewność, że są szczelnie zamknięte i nic nie zacznie się psuć.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl