Wiosenna surówka z młodej kapusty
Wiosenna surówka z młodej kapusty to idealna propozycja na tą porę roku. Surówka jest lekka idealna do obiadu, grilla, a nawet jako zdrowa przekąska. Można ją zapakować w pojemniczek i zabrać do pracy jako lekko strawny posiłek. Można ją jeszcze nieco uzupełnić, np. jajkami albo gotowaną piersią z kurczaka. Taka świeża wiosenna surówka świetnie się nadaje jako nadzienie np. do tortilli. Będzie pyszna, bo surówka jest bardzo smaczna, delikatnie chrupiąca, aromatyczna i kolorowa. Przyciąga zarówno „oko” jak i pobudza wszystkie kubki smakowe. Polecam!
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 kolorowe papryki
- pęczek rzodkiewek
- garść drobno posiekanego koperku, może być mrożony jeśli macie zapas
- 200 g greckiego sera pokrojonego w kostkę (wymiennie zamiast sera można dodać drobno pokrojony pęczek szczypiorku)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz i odrobina soli (niezbyt dużo soli bo ser grecki jest słony)
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, oprószyć odrobiną soli i delikatnie wycisnąć dłońmi, by nieco zmiękła. Papryki i rzodkiewki oczyścić, pokroić w słupki, rzodkiewki pokroić na plastry, dodać do kapusty wraz z koperkiem. Oprószyć odrobiną pieprzu, skropić sokiem z cytryny, oliwą i wymieszać. Na końcu dodać ser i ponownie całość przemieszać. Przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.
Smacznego!
Komentarze