Kulinarnie

Wielkanocny przysmak

 

Wielkanocny przysmak

wielkanocny przysmak2

Miesiąc temu, kiedy jeszcze na dworze, nie było zbyt przyjemnie na poprawę humoru zakupiłam kilka doniczek z kwiatami, trochę ciętych żonkili, foremkę silikonową w kształcie jajek i przygotowałam małe co nieco. To wszystko tylko po to, by choć w domu było już wiosennie i miło. Wierzcie mi, było nie tylko miło, ale i bardzo smacznie. Tak mnie naszło, że przygotowałam domowe ptasie mleczko we wszystkich niewielkich naczyńkach, które miałam. Widok tych maleńkich słodkości był tak cudny, że nie cieszyłam się nimi długo bo w mgnieniu oka wszystko znikało z półmisków. Kiedy dziś zabrałam się za pisanie tego posta pomyślałam, że te przysmaki idealnie nadają się na Wielkanoc, ze względu na ich urok,  no i kto nie lubi takiego ptasiego mleczka? 😉

wielkanocny przysmak

Polewa:

  • 100 g czekolady ciemnej
  • 100 g masła

 

wielkanocny przysmak1

Składniki na ptasie mleczko:

  • 2 galaretki pomarańczowa ( galaretki mogą być różne wg własnego uznania)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • Do dekoracji użyłam marcepanu, to z niego wykroiłam kwiatki i listki, ale również może być krem albo cukrowa masa plastyczna.

 

wielkanocny przysmak6

Zaczynamy od przygotowania polewy, gdyż posłużyła również do wysmarowania silikonowej foremki na jajka.

Rozpuścić masło na niewielkiej temperaturze  gazu i już nie podgrzewać. Wrzucić do niego pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą polewę czekoladową.

Wysmarować foremkę silikonową najlepiej przy użyciu pędzelka lub łyżką wlać do każdego jajka tak, aż pokryje całe, a potem nad garnkiem odwrócić foremkę do góry dnem by nadmiar czekolady z powrotem trafił do garnka. Foremkę umieścić w lodówce do czasu przygotowania nadzienia.

 

wielkanocny przysmak5

1 galaretkę pomarańczową i 1 cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku, każda osobno i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody.

Wszystkie naczynia wysmarować od wewnątrz serwetką namoczoną w oleju by potem ptasie mleczko ładnie z nich się wyślizgnęło.

Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wrzątku.

wielkanocny przysmak4

Kiedy galaretki i żelatyna są już całkowicie zimne można przygotować mleko.

Mleko podzielić na 3 porcje każda 250 ml.

Każdą porcję połączyć z 1łyżką cukru pudru i miksować, aż się mocno spieni. Jedną porcje piany połączyć z cytrynową galaretką, drugą z pomarańczową. Do trzeciej dodać kakao i żelatynę również zmiksować.

Do tych naczyń gdzie ma być galaretka na górze u mnie serduszka wlać galaretkę pomarańczową, tą która była rozpuszczona w 350 ml wrzątku. Jeżeli nie zużyjecie całej galaretki,  można dodać resztę do mleka, które zostało połączone z kakao i żelatyną.

Foremki jajeczne wypełnić ptasim mleczkiem. Najpierw po 2 łyżeczki  cytrynowego wstawić na chwilę do zamrażalnika by się ścięło, potem pomarańczowe, znów schłodzić i kakaowe, na końcu posmarować cienką warstwą polewy czekoladowej i odstawić do zamrażalnika, aż czekolada zamarznie by łatwiej je wycisnąć z foremki bez uszkodzenia czekolady.

wielkanocny przysmak3

Naczynia w których jest galaretka włożyć  do zamrażalnika, aż galaretka się zetnie, potem kolejno uzupełniać ptasim mleczkiem. Cytrynowa pianka, a na nią pomarańczowa albo odwrotnie jak wolicie. Naczynia tylko z galaretką schłodzić w zamrażalniku żeby szybko się ścięła, pozostałe schładzać w lodówce. To trwa dosłownie chwilę, piana zastyga niemalże w mgnieniu oka. Ja masy kakaowej użyłam tylko do jajek i serduszek. Jajka robiłam dwukrotnie. Tzn., jak już jedna foremka była gotowa przygotowałam kolejną.  Polewa szybko zastyga więc należy ją odrobinę podgrzewać przy zdobieniu kolejnych babeczek i foremek. Jeśli masa również szybciej zastygnie, również należy ja odrobine zmiksować. Na końcu całość można jak u mnie ozdobić kwiatkami z marcepanu lub innej masy.

Smacznego

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl