Wątróbka wieprzowa w sosie własnym
Wątróbka wieprzowa w sosie własnym jak dla mnie jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ją zarówno z ziemniaczkami na obiad lub podaną na kolację z pieczywem. Jest delikatna, smaczna, a sos wręcz wyśmienity no i bardzo tania i błyskawiczna w przygotowaniu. To po prostu posiłek idealny, niewyszukany, ale prawdziwie domowy i smaczny. Polecam.
Składniki:
- 800 g wątroby wieprzowej
- 1-2 cebule
- 2 liście laurowe
- świeżo mielony pieprz, majeranek i sól
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- opcjonalnie mleko
Przygotowanie:
Wątrobę oczyścić, opłukać i pokroić na plastry około 1 centymetra grubości. Uważnie wykroić wszystkie żyłki i błonki.
Wątrobę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Z każdej strony po 2-3 minuty na rumiano-brązowy kolor. Usmażone kawałki przełożyć do osobnego naczynia.
Cebulę obrać, pokroić w pół piórka i obsmażyć na patelni na której była smażona wątroba. Dodać wątrobę do cebuli, liście laurowe, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i podlać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Sos powinien nieco zgęstnieć. Jeśli nie, można go jeszcze nieco odparować gotując chwilę bez przykrycia lub zagęszczając 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie jeśli trzeba doprawić solą.
Smacznego!
Uwaga.
Niektórzy moczą wątrobę około 1-2 godzin by była delikatniejsza i by pozbawić ją zapachu i goryczki. Ja przyznam się, że jak mam czas to moczę, a jak nie to omijam ten zabieg. Postępuję wg przepisu i tak jest pyszna. Jeśli chcecie ją namoczyć, to przed smażeniem należy ją odsączyć i osuszyć ręcznikiem.
Komentarze