Kulinarnie

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

 

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym jak dla mnie jest po prostu rewelacyjna. Uwielbiam ją zarówno z ziemniaczkami na obiad lub podaną na kolację z pieczywem. Jest delikatna, smaczna, a sos wręcz wyśmienity no i bardzo tania i błyskawiczna w przygotowaniu. To po prostu posiłek idealny, niewyszukany, ale prawdziwie domowy i smaczny. Polecam.

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

Składniki:

  • 800 g wątroby wieprzowej
  • 1-2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • świeżo mielony pieprz, majeranek i sól
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie mleko

 

Przygotowanie:

Wątrobę oczyścić, opłukać i pokroić na plastry około 1 centymetra grubości. Uważnie wykroić wszystkie żyłki i błonki.

Wątrobę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Z każdej strony po 2-3 minuty na rumiano-brązowy kolor. Usmażone kawałki przełożyć do osobnego naczynia.

Cebulę obrać, pokroić w pół piórka i obsmażyć na patelni na której była smażona wątroba. Dodać wątrobę do cebuli, liście laurowe, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i podlać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Sos powinien nieco zgęstnieć. Jeśli nie, można go jeszcze nieco odparować gotując chwilę bez przykrycia lub zagęszczając 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie jeśli trzeba doprawić solą.

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym 1

Smacznego!

Uwaga.

Niektórzy moczą wątrobę około 1-2 godzin by była delikatniejsza i by pozbawić ją zapachu i goryczki. Ja przyznam się, że jak mam czas to moczę, a jak nie to omijam ten zabieg. Postępuję wg przepisu i  tak jest pyszna. Jeśli chcecie ją namoczyć, to przed smażeniem należy ją odsączyć i osuszyć ręcznikiem.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl