Gulasz meksykański z wątróbki
Wątróbka po meksykańsku to w mojej kuchni danie numer 1. Kochamy ją wszyscy jest delikatna, mięciutka, dobrze doprawiona i pławi się w tak pysznych dodatkach, że nie można przejść obojętnie. Podana z pieczywem, dukanymi ziemniaczkami albo kaszą smakuje fenomenalnie. To proste i tanie danie, które można przygotować od razu na dwa dni, bo na pewno na jednej porcji się nie skończy. Polecam 🙂
Składniki:
- Około kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 puszka kukurydzy (odsączyć)
- 2 puszki fasoli czerwonej (odsączyć)
- 3 duże cebule
- 2 jabłka
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- ½ l bulionu może być z kostki rosołowej
- ok 2-3 łyżki sosu sojowego lub maggi
- łyżeczka papryki w proszku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, odrobina chili (ZALEŻY JAK BARDZO PIKANTNIE LUBIMY), 2 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny
- 4 czubate łyżki mąki do obtoczenia wątroby
To jest dość duża porcja bo na 5 osób , oczywiście można proporcjonalnie zmniejszyć składniki.
Wątróba po meksykańsku
Wątróbkę oczyścić z żyłek, dobrze wypłukać i pokroić na mniejsze części. Cebule, jabłka i czosnek obrać.
Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę po obu stronach, każdy kawałek obtoczony w mące. Jest jej sporo więc usmażone kawałki wrzucamy do osobnego, większego garneczka. Po usmażeniu na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pół piórka, musimy ją tylko zeszklić, wtedy dodajemy do niej jabłuszka pokrojone w nieco grubszą kostkę.
Całość smażyć przez kilka minut po czym dodajemy sos sojowy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobniutko posiekany, paprykę i troszkę pieprzu.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy we wrzątku kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Powstałą zalewą polewamy cebulę z jabłkami jeszcze raz gotujemy całość. Wszystko przekładamy do wątroby, dodajemy kukurydze i fasolę, ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut, aż wątróbka będzie mięciutka. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, chili, sokiem z cytryny. Podczas smażenia wątroby powinniśmy pamiętać, że im krócej się ją smaży tym jest smaczniejsza i miękciejsza. Dlatego trzeba pilnować smażenia. Potrawa jest naprawdę bardzo smaczna, idealna jako danie główne, podana gorąca z ziemniakami lub pieczywem. Wątróbka po meksykańsku należy do dań bardziej pikantnych, ale można złagodzić ostry smak pozbywając się chili. Osobiście bardzo lubię trochę bardziej pikantną i ten fajny sosik który powstanie w czasie prużenia całości na wolnym ogniu. Wierzcie mi pycha 🙂
Smacznego 🙂
Komentarze