Kulinarnie

Wątróbka po meksykańsku

 

Gulasz meksykański z wątróbki

Wątróbka po meksykańsku to w mojej kuchni danie numer 1. Kochamy ją wszyscy jest delikatna, mięciutka, dobrze doprawiona i pławi się w tak pysznych dodatkach, że nie można przejść obojętnie. Podana z pieczywem, dukanymi ziemniaczkami albo kaszą smakuje fenomenalnie. To proste i tanie danie, które można przygotować od razu na dwa dni, bo na pewno na jednej porcji się nie skończy. Polecam 🙂

Wątróbka po meksykańsku

Składniki:

  • Około kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 puszka  kukurydzy (odsączyć)
  • 2 puszki fasoli czerwonej (odsączyć)
  • 3 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ l bulionu może być z kostki rosołowej
  • ok 2-3 łyżki sosu sojowego lub maggi
  • łyżeczka papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, odrobina chili (ZALEŻY JAK BARDZO PIKANTNIE LUBIMY), 2 łyżeczki cukru, sok z połowy  cytryny
  • 4 czubate łyżki mąki do obtoczenia wątroby

To jest dość duża porcja bo na 5 osób , oczywiście można proporcjonalnie zmniejszyć składniki.

 

Wątróba po meksykańsku

Wątróbkę oczyścić z żyłek, dobrze wypłukać i pokroić na mniejsze części.  Cebule, jabłka i czosnek obrać.

Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę po obu stronach, każdy kawałek obtoczony w mące. Jest jej sporo więc usmażone kawałki wrzucamy do osobnego, większego garneczka. Po usmażeniu na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pół piórka, musimy ją tylko zeszklić, wtedy dodajemy do niej jabłuszka pokrojone w nieco grubszą kostkę.

Całość smażyć przez kilka minut po czym dodajemy sos sojowy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobniutko posiekany, paprykę i troszkę pieprzu.

W osobnym naczyniu rozpuszczamy we wrzątku kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Powstałą zalewą polewamy cebulę z jabłkami jeszcze raz gotujemy całość. Wszystko przekładamy do wątroby, dodajemy kukurydze i fasolę, ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut, aż wątróbka będzie mięciutka. Na koniec  doprawiamy solą, pieprzem, chili, sokiem z cytryny. Podczas smażenia wątroby powinniśmy pamiętać, że im krócej się ją smaży tym jest smaczniejsza i miękciejsza. Dlatego trzeba pilnować smażenia. Potrawa jest naprawdę bardzo smaczna, idealna jako danie główne, podana gorąca z ziemniakami lub pieczywem. Wątróbka po meksykańsku należy do dań bardziej pikantnych, ale można złagodzić ostry smak pozbywając się chili. Osobiście bardzo lubię trochę bardziej pikantną i ten fajny sosik który powstanie w czasie prużenia całości na wolnym ogniu. Wierzcie mi pycha 🙂

Smacznego 🙂

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl