Szynka w galarecie
Szynka w galarecie to pyszna przekąska, która na pewno sprawdzi się zarówno na kolacji ze znajomymi jak i podczas świat. Przygotowanie jej nikomu nie sprawi trudności, a na pewno nie jedna osobę zachwyci. Moja rodzinka uwielbia te małe galaretki zważywszy, że przygotowuje je w dwóch smakach. Połowa to szynka z twarożkiem chrzanowym i ogórkiem chili na ostro. A pozostałe mają nadzienie z twarożku z majonezem i jajkiem, łagodne w smaku. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam 🙂
Składniki
- 14 plasterków szynki konserwowej (Lepiej 12, bo powinno być więcej luzu, u mnie niestety były ciasno poukładane na półmisku. Ale akurat miałam tyle produktów to zużyłam.)
- 2 serki Almette (1 chrzanowy, drugi śmietankowy lub ze szczypiorkiem) (Lub zamiennie zamiast drugiego serka sam majonez)
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki z zalewy chili
- 1 litr wywaru warzywnego ja przygotowałam z kostki rosołowej. Można również użyć rosół jeśli nam pozostałam, nagotować świeży bulion z warzyw lub także użyć kostki.
- 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru
- Ponadto do dekoracji użyłam resztę jajka, ogórka i odrobinę natki pietruszki
Galareta prezentuje się bardzo ładnie jeśli jest przejrzysta i klarowna by taka przygotować potrzebujemy:
- 2 białka
- 1 łyżka octu
Jeśli nie chcemy można ten zabieg pominąć, nie ma on wpływu na smak tylko estetykę potrawy.
Wywar dobrze doprawić, bo łagodnieje w trakcie tężenia. Dodać do zimnego ocet i roztrzepane białka. Podgrzewać aż do wrzenia, cały czas mieszając. Na powierzchni pojawi się ogromna gruba piana. Wywar należy przecedzić przez wilgotną gazę, będzie całkowicie czysty i klarowny. Dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
Szynka w galarecie – przygotowanie
Na półmisek wlać kilka łyżek jeszcze rzadkiej galarety i odstawić do lodówki by zgęstniała. (Tyle by cienką warstwą pokryła dno.)
1 serek wymieszać z chrzanem, a drugi z majonezem. Połowę plastrów szynki posmarować jednym serkiem, a pozostałe drugim.
Na serku chrzanowym ułożyć kawałek ogórka chili, trzeba dociąć bo jest za długi. Następnie zwinąć w ruloniki odstawić na półmisek.
Na serku z majonezem ułożyć przeciwnie do siebie ćwiartki jajek. (patrz zdjęcie) Również zwinąć w rulonik i odłożyć na półmisek.
Ozdobić ruloniki wg własnego uznania.
Gotowe roladki polać po dekoracji kilkoma łyżkami tężejącej galarety i odstawić na chwilę do lodówki, do stężenia.
Jak dekoracja zastygnie całość zalać tężejącą galaretą. Uwaga! Galareta powinna być płynna, ale nie rzadka. Powinna mieć konsystencje płynnego miodu. Odstawić na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, do całkowitego stężenia.
Gotową pokroić na prostokąty i łopatką wyjmować i układać na półmisek.
Smacznego 🙂
Polecam również sałatkę w galarecie 🙂
Komentarze