Szpinakowa rolada z łososiem
Tą roladę robiłam jeszcze w trakcie mojej nieobecności facebookowej, przeleżała niemalże rok w folderze, aż w końcu doczekała się publikacji. I dobrze, bo to idealny okres na takie pyszności. Rolada to prawdziwy rarytas, zachwyci Was i Waszych gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Przygotowanie jej wcale nie jest trudne, ani czasochłonne za to smak… musicie koniecznie spróbować. Nawet osoby, które nie lubią szpinaku będą zauroczone.
Podstawą nie trudno się domyślić jest ciasto szpiankowo-jajeczne, obłożone plastrami łososia i kremem z delikatnego serka. By przekąski nie były zbyt mdłe krem doprawiony jest chrzanem, to dodaje niezłego kopa. Dzięki temu rolada staje się znacznie bardziej wyrazista i pyszna.
Składniki:
- 200 g łososia
- 5 jaj
- 500 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka kanapkowego typu favita
- 200 g serka almmete lub philadelphi
- 1 kopiasta łyżeczka chrzanu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zamrożony szpinak co jakiś czas mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Gdy szpinak się dobrze rozmrozi, a trwa to około 10 minut, dodajemy czosnek, szczyptę soli i pieprzu do smaku. wymieszamy czosnek z przyprawami i natychmiast odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z wychłodzonym szpinakiem, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodajemy do szpinakowej masy i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką silikonową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę z piekarnika o wymiarach 35/44 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy dokładnie tak by nie było żadnych prześwitów i pieczemy 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Serek przekładamy do jakiegoś naczynia i mieszamy z chrzanem na gładki krem. Kremem smarujemy całą powierzchnię ciasta. Na nim układamy plastry łososia i zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Roladę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 – 3 godziny by stężała i zachowała ładny kształt.
Przed podaniem kroimy naszą szpinakową roladę z łososiem na półtora centymetrowe plastry.
Smacznego!
Komentarze