Szparagi z masłem i orzechami
Gotowane szparagi są smaczną przystawką. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie. W tym wydaniu oprószone jajkiem i wzbogacone prażonymi orzechami laskowymi. Brzmi niebanalnie, a smakuje wybornie. Jedzmy zatem szparagi bo sezon na nie trwa tak krótko. Polecam!
Porcja dla 4 osób:
- Około 750 g szparagów
- 2 jajka
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g masła
- trochę soli
Przygotowanie:
Odciąć twarde końcówki szparagów. Wrzucić szparagi do wrzącej osolonej wody. Gotować 10 minut. Delikatnie wyjąć, odsączyć.
W między czasie ugotować jajka na twardo.
Orzechy uprażyć na sucho dopóki nie zaczną wydzielać zapachu, po czym pognieść je, aby usunąć skórki. Oczyszczone orzechy przykryć lniana ściereczką i rozgnieść wałkiem.
Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi przygotować do podania, posypać jajkiem i polać roztopionym, posolonym masłem z dodatkiem orzechów.
Dodatki:
Młode ziemniaki lub grzanki
Dla odmiany:
W ten sam sposób można przyrządzić kalafiora, brokuły lub kalarepę, a zamiast orzechów dodać marynowane kapary – odsączone i osuszone na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Komentarze