Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi to samo zdrowie, jej lekko ostry smak doskonale przełamuje słodka marchewka, dzięki takiemu połączeniu smakuje fantastycznie i jest idealnym dodatkiem do obiadu lub lekką zdrowa przekąską. Jest jeszcze jeden składnik, którego przyznam się szczerze nie lubię to seler naciowy dodaje go ze względu na jego niesamowite właściwości odchudzające i zdrowotne. Jedna z moich czytelniczek (Hania) podpowiedziała mi, że najlepiej ukryć go w surówkach wówczas udaje się zakamuflować jego bardzo intensywny, dla mnie do nie przyjęcia smak. Miała racje dziewczyna, odtąd seler nie jest dla mnie problemem, dodaję go gdzie mogę by tylko nie wyczuć, a jako całość smakuje cudownie. Polecam!
Składniki:
- 1 spora rzodkiew około 400 g
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego (jeśli ktoś lubi może dać dwie)
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej mięty
Ponadto na sos:
- Dbający o linię: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka soku z cytryny
- Pozostali dodają: 2 łyżki majonezu połączone z 1 łyżką jogurtu 🙂
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce jarzynowej. Seler drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy sos, ponownie mieszamy i ozdabiamy świeżą miętą.
Smacznego!
Komentarze