Surówka paprykowo-pomidorowa z cukinią
Niesamowicie smaczny zbór witamin na półmisku to właśnie prosta trzy składnikowa surówka paprykowo-pomidorowa z cukinią. Właściwie cztero-składnikowa bo jest jeszcze dymka, ale to nie zmienia faktu, że jest pyszna i zdrowa. Papryka zawiera tyle witaminy C, że nawet cytryna nie może się z nią równać. Dodatkowo zielona papryka obfituje w kwas foliowy, a żółta dostarcza witaminy E. Zaś pomidory poprawiają odporność, wspomagają trawienie i są przydatne podczas walki z nadwagą. Podobnie jest z cukinią, również jest bogata w witaminy i minerały, a także jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dlatego też ta surówka jest tak cenna, a przy tym niezwykle apetyczna. Idealna jako dodatek do obiadu. Można ja oczywiście wzbogacić serem feta, ale w tej wersji jest naprawdę zdrowa i niskokaloryczna. Nawet osoby na diecie nie muszą się martwić kaloriami. Polecam!
Składniki:
- 2 papryki żółta i zielona
- 2 pomidory
- 1 lub 2 cukinie jeśli są małe
- pęczek dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski. Pomidory również, można je sparzyć i zdjąć z nich skórkę, ale ja tego nie robię. Cukinie kroję na plasterki, a dymkę siekam w miarę drobno. Wszystkie warzywa wkładam do miski skrapiam oliwą, oprószam solą i pieprzem i delikatnie mieszam. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki by surówka się trochę przegryzła i podaję do stołu.
Smacznego!
Nie przepadam za cukinią na surowo – ale tego na pewno spróbuję – w końcu sezon pomidorowo-cukinowy w pełni