Sos z kurek z makaronem i smażone udka
Korzystając z sezonu na kurki, gotuje sos z kurek . Tym razem z makaronem w towarzystwem pysznych udek. Swoje kurki kupiłam w sklepie bo niestety w moim regionie grzyby nie rosną w ogóle i lasów brak. A szkoda bo to niewątpliwie bardzo smaczny grzyb. Dania podane w ich towarzystwie są po prostu wykwintne. By utrzymać piękny i radosny kolor kurek, wystarczy potraktować je delikatnie białym winem albo po prostu sokiem z cytryny. Zaś niepowtarzalny zapach uzyskamy dusząc je ze śmietaną i cebulą z dodatkiem dużej ilości kopru. Polecam 🙂
Sos z kurek doskonale smakuje z makaronem, ziemniaczkami, kluskami, mięsem lub rybą. Z całą pewnością każdy znajdzie swój własny sposób jak na te pyszności. Ja polecam z makaronem w towarzystwie udek. Zapraszam!
Składniki:
- 300 g kurek
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 2-3 łyżki białego wina albo cytryny wg uznania
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kurki – przygotowanie
Zanurzam w misce z gorącą wodą, ale taką z kranu. Co jakiś czas mieszam by piasek z nich opadł i wyławiam. Zlewam brudną wodę z piaskiem i powtarzam tą czynność. Czyste grzyby odsączam z wody i rozkładam na ściereczce by dobrze ociekły.
Następnie kroje większe okazy na drobniejsze części, a małe pozostawiam w całości. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na oliwie, tylko żeby się zeszkliła. Dodaje drobno posiekany czosnek i smażę jeszcze minutkę. Potem dokładam masło i osuszone kurki, skraplam sokiem z cytryny albo winem i smażę około 8 – 10 minut.
Zalewam śmietaną, dodaję natkę pietruszki i duszę chwilę pod przykryciem by śmietana „przeszła” grzybami. Na koniec doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie doprawiam jeszcze sokiem z cytryny. Dodaję koperek, ja akurat miałam mrożony ze swoich zapasów, całość wymieszałam – sos z kurek gotowy.
Smażone udka
Ja chętnie zjadłabym sam makaron z kurkami. No ale mój Pan żarłacz strasznie rozpacza jak nie dostaje porcji mięsa na talerzu. Tak więc dołączyły pyszne chrupiące z wierzchu i soczyste w środku udka.
Udka wcześniej leżały w lodówce w przyprawach (sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chili i tymianku). Jak wstawiłam wodę na makaron to zaczęłam je smażyć. Przygotowanie udek niewiele czasu zajmuje.
Na rozgrzanej patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i na początku na wysokiej mocy kuchenki obsmażyłam z każdej strony udka. Jak już były mocno rumiane, zmniejszyłam temperaturę na średnią, przykryłam pokrywką i dusiłam 25 minut, co jakiś czas obracając. Po tym czasie były gotowe! Soczyste mięso, pyszne samo odchodziło od kości, a skórka chrupiąca, prawdziwa uczta z sosem i makaronem tworzyły rewelacyjne danie. Miłośnikom kurek polecam również jajecznicę z tymi grzybkami w tym przepisie.
Smacznego!
Bardzo smakowity obiadek! 🙂