Sos czosnkowo – jogurtowy
Sos czosnkowo – jogurtowy bardzo delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku Nie powinno go zabraknąć w kuchni. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Zaś dodany do potraw nawet najbardziej zwyczajnych i jałowych doda im charakteru i niepowtarzalnego smaku. Idealnie pasuje do wszystkich rodzajów mięs, sałatek i warzyw. Z całą pewnością uatrakcyjni niemalże każdy posiłek – polecam. 🙂
Składniki:
- Około 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
- 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Czosnek, jogurt, sok z cytryny i wodę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy oliwę i ponownie mieszamy, pamiętamy, że oliwę zawsze dodajemy na końcu tuż przed przyprawami. Teraz już tylko doprawiamy do smaku solą można jeszcze pieprzem i sos gotowy:) Dodatkowo kilka sosów do wyboru znajduje się tutaj.
Smacznego
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Komentarze