Sos chrzanowy do obiadu
Jasny, aromatyczny sos chrzanowy, delikatnie drażni podniebienie i sprawia, że najbardziej dietetyczna potrawa dostaje wigoru. Przygotowanie jest proste i szybkie, a wykorzystać można go jako dodatek do wielu mięs, pieczeni, ale także do dań delikatnych by odpowiednio podrasować smak potrawy. Sprawdzi się przy uroczystych kolacjach i świętach kiedy stoły obfitują w różnego rodzaju mięsa. Polecam również sos musztardowy!
U mnie miał zastosowanie do gotowanych piersi, które są dość suche i delikatne w smaku. Sos fantastycznie sprawdził się w tym zestawieniu, obiad smakował doskonale.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu (użyłam wywaru z gotowanych piersi)
- 3-4 łyżki chrzanu ostrego ze słoiczka może być świeży utarty jeśli dysponujemy
- 1/5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- do smaku sól, ewentualnie troszkę pieprzu
Przygotowanie:
Sos przygotowuje się bardzo podobnie jak beszamelowy. W garneczku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam drewnianą łopatką by składniki się połączyły. Nie przerywając mieszania dodaję połowę wywaru. W tym momencie należy mieszać bardzo energicznie by nie powstały grudki. Mieszam, aż się zagotuje i stopniowo dolewam wywar by powstała konsystencja sosu. Sos powinien być gęsty, ale również lejący. Dodaje chrzan doprawiam do smaku solą, cukrem, ewenetualnie pieprzem. Na końcu odstawiam z ognia i dodaję śmietanę. Sos jest gotowy do podania. Jeśli nie zużyjemy sosu od razu może odrobinę zgęstnieć, wystarczy dodać trochę wywaru, wymieszać, zagotowac i nadal będzie wspaniały.
Smacznego!
Propozycja obiadu składa się z piersi (gotowanych przez 40 minut wraz z włoszczyzną, doprawione tylko solą i dodatkowo z 5 marchewkami, które następnie pokroiłam i rozłożyłam każdemu na talerz) ziemniaczków gotowanych, groszku konserwowego i marchewki z wywaru. Całość oprószona koperkiem.
Komentarze