Kulinarnie

Sos chrzanowy do obiadu

 

Sos chrzanowy do obiadu

Jasny, aromatyczny sos chrzanowy, delikatnie drażni podniebienie i sprawia, że najbardziej dietetyczna potrawa dostaje wigoru. Przygotowanie jest proste i szybkie, a wykorzystać można go jako dodatek do wielu mięs, pieczeni, ale także do dań delikatnych by odpowiednio podrasować smak potrawy. Sprawdzi się przy uroczystych kolacjach i świętach kiedy stoły obfitują w różnego rodzaju mięsa. Polecam również sos musztardowy!

sos chrzanowy

U mnie miał zastosowanie do gotowanych piersi, które są dość suche i delikatne w smaku. Sos fantastycznie sprawdził się w tym zestawieniu, obiad smakował doskonale.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu (użyłam wywaru z gotowanych piersi)
  • 3-4 łyżki chrzanu ostrego ze słoiczka może być świeży utarty jeśli dysponujemy
  • 1/5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • do smaku sól, ewentualnie troszkę pieprzu

 

sos chrzanowy1

Przygotowanie:

Sos przygotowuje się bardzo podobnie jak beszamelowy. W garneczku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam drewnianą łopatką by składniki się połączyły. Nie przerywając mieszania dodaję połowę wywaru. W tym momencie należy mieszać bardzo energicznie by nie powstały grudki. Mieszam, aż się zagotuje i stopniowo dolewam wywar by powstała konsystencja sosu. Sos powinien być gęsty, ale również lejący. Dodaje chrzan doprawiam do smaku solą, cukrem, ewenetualnie pieprzem. Na końcu odstawiam z ognia i dodaję śmietanę. Sos jest gotowy do podania. Jeśli nie zużyjemy sosu od razu może odrobinę zgęstnieć, wystarczy dodać trochę wywaru, wymieszać, zagotowac i nadal będzie wspaniały.

Smacznego!

Propozycja obiadu składa się z piersi (gotowanych przez 40 minut wraz z włoszczyzną, doprawione tylko solą i dodatkowo z 5 marchewkami, które następnie pokroiłam i rozłożyłam każdemu na talerz) ziemniaczków gotowanych, groszku konserwowego i marchewki z wywaru. Całość oprószona koperkiem.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl