Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy, polecam szczególnie latem, to miła odmiana od zwyczajnych deserów. Fantastycznie smakuje i przyjemnie orzeźwia. Można go przygotować z owoców sezonowych w tym wypadku dojrzałych truskawek lub z mrożonek. W każdym przypadku będzie smakował wyśmienicie.
Składniki:
- 800 – 1000 g truskawki lub dowolne owoce, mogą być różnorodne
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
- ¾ szkl szklanka cukru
- 25 ml alkoholu u mnie cointreau
Przepis:
Owoce myje, usuwam szypułki i przekładam do blendera. Dodaje sok z cytryny i miksuje na jednolitą masę. W rondelku gotuje szklankę wody z cukrem i mieszam, aż się rozpuści. Jak trochę przestygnie dodaję do truskawek i miksuje blenderem by się wszystko wymieszało, dodaje alkohol. Sorbet truskawkowy przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika by się zamroził. Ponieważ nie mam maszyny do robienia lodów czy sorbetu do czasu, aż się zamrozi mieszam masę co 30-40 minut. Jest to konieczne gdyż zamrażanie zaczyna się od ścianek pojemnika, zbierają się kryształki lodu. By sorbet zamroził się równomiernie bez grudek lodu, mieszam go przez pierwsze 5 godzin, regularnie. Dla jeszcze gładszej konsystencji można się pokusić by co jakiś czas go zmiksować. Później już masa jest na tyle gęsta i jednolita, że nie wymaga dodatkowego mieszania. Za to można zacząć konsumowanie.
Smacznego!
Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
Pozdrawiam!