Kulinarnie

Słodkie precelki

 

Słodkie precelki

Precelki to fantastyczne, maleńkie przekąski, idealne na leniwe popołudnie np. przy telewizorze. Ciasto na precelki nie zawiera cukru, tak więc posypanie ciastek po wierzchu gruboziarnistym cukrem nadaje im  wyrazistego smaku i apetycznego wyglądu. Polecam!

słodkie precelki

 

Składniki na 32 precelki:

  • 250 g maki
  • 100 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Curacao lub Cointreau
  • 60 g cukru gruboziarnistego

słodkie precelki1

Przygotowanie:

Mąkę i tłuszcz posiekać na stolnicy wilgotnym nożem. Dodać sól, śmietanę i likier. Wyrobić szybko gładkie ciasto i ostawić do zamrażalki na 30 minut.

Ponownie zagnieść ciasto, tak by było sprężyste i elastyczne. Rozwałkować na grubość palca, pokroić na paseczki z których uformować wałeczki o średnicy 1/2 cm.

Wałeczki pokroić na kawałki o 10 cm, zawinąć w ósemki i mocno zlepić końce. Precelki posmarować wodą i posypać cukrem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w temp. 220 stopni C około 8-10 minut, na jasnozłoty kolor.

Gorące zdejmować z blachy i układać na kratce do wystudzenia.

Polecam również precle drożdzowe, znajdziecie je tutaj.

słodkie precelki3

 

Dobre rady:

1. Precelki najlepiej przechowywać w metalowych pudełkach.

2. Ciasto na precelki należy szybko wyrobić. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że będą się kruszyć.

3. Zamiast cukru można użyć grubej soli i przygotować ciasteczka słone.

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl