Słodkie precelki
Precelki to fantastyczne, maleńkie przekąski, idealne na leniwe popołudnie np. przy telewizorze. Ciasto na precelki nie zawiera cukru, tak więc posypanie ciastek po wierzchu gruboziarnistym cukrem nadaje im wyrazistego smaku i apetycznego wyglądu. Polecam!
Składniki na 32 precelki:
- 250 g maki
- 100 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Curacao lub Cointreau
- 60 g cukru gruboziarnistego
Przygotowanie:
Mąkę i tłuszcz posiekać na stolnicy wilgotnym nożem. Dodać sól, śmietanę i likier. Wyrobić szybko gładkie ciasto i ostawić do zamrażalki na 30 minut.
Ponownie zagnieść ciasto, tak by było sprężyste i elastyczne. Rozwałkować na grubość palca, pokroić na paseczki z których uformować wałeczki o średnicy 1/2 cm.
Wałeczki pokroić na kawałki o 10 cm, zawinąć w ósemki i mocno zlepić końce. Precelki posmarować wodą i posypać cukrem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w temp. 220 stopni C około 8-10 minut, na jasnozłoty kolor.
Gorące zdejmować z blachy i układać na kratce do wystudzenia.
Polecam również precle drożdzowe, znajdziecie je tutaj.
Dobre rady:
1. Precelki najlepiej przechowywać w metalowych pudełkach.
2. Ciasto na precelki należy szybko wyrobić. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że będą się kruszyć.
3. Zamiast cukru można użyć grubej soli i przygotować ciasteczka słone.
Komentarze