Kulinarnie

Sernik z brzoskwiniami

 

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to prawdziwa poezja smaku. Nie ma chyba lepszych i bardziej uniwersalnych ciast niż serniki, które nadają się dosłownie na każdą okoliczność. A sernik z brzoskwiniami zdecydowanie do takich ciast należy. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Podobnie jak sernik królewski, nawet przypomina go wyglądem. Z tą różnicą, że jest z jasnym, kruchym ciastem, a zamiast bakalii odrobina bezowej pianki i warstwa brzoskwiń. To wspaniałe połączenie – polecam wszystkim 🙂

Sernik z brzoskwiniami 2

Składniki  blachę 20/35 cm

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sernik z brzoskwiniami 1

Wszystkie składniki zmiksować malakserem do uzyskania gładkiego ciasta lub wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w zamrażalce by można było je zetrzeć na tarce.

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru

 

Sernik z brzoskwiniami 3

Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać kolejno jajka i wanilię cały czas miksując. Na koniec porcjami dodać twaróg i mąkę. Wymieszać do połączenia składników.

Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki, każda po 400 g – można w zależności od upodobać dać mniej)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

 

Owoce odsączyć, każdą połówkę podzielić na 4 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z białek i cukru ubić sztywną pianę.

Sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie:

Jedną część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na spód blachy. Na ciasto wylać masę serową i wygładzić. Ułożyć kawałki brzoskwiń, jeden obok drugiego… Następnie posmarować je ubitą pianą. A na nią zetrzeć kolejny kawałek schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 180° przez godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego 🙂

Uwagi

Serniki najlepiej smakują na zimno dlatego warto poczekać do następnego dnia.

Wszystkie składniki na na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Autorką przepisu jest Ania z bloga “Na miotle“.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl