Sernik marmurkowy bez sera
Sernik marmurkowy bez sera to fantastyczny i szybki w przygotowaniu deser, przygotowywany na zimno. Niestety czas oczekiwania aż masa dobrze stężeje jest długi dlatego najlepiej przygotowywać go wieczorem na kolejny dzień lub wcześnie rano. Sernik jest bardzo lekki, wręcz kremowy przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki kremówki, którą można w tym wypadku zastąpić gęstą śmietaną, na spodzie z musli, a wierzch stanowią finezyjne mazidła z czekolady tworząc marmurkowy wzór.
Składnik:
- 500 ml śmietany kremówki lub innej gęstej
- 450 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru pudru (ilość cukru jest przewidziana do ciasta z kremówką, jeśli użyjesz kwaśnej śmietany należy podwoić ilość cukru)
- 170 g musli (użyłam mieszanki ziaren zbóż z suszonymi owocami)
- 80 g masła
- 9 ciasteczek delicji lub okrągłych biszkoptów
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100g)
- 5 łyżeczek żelatyny (lub 1 małe opakowanie na 1 litr)
Przygotowanie
Musli mielę malakserem by powstał proszek i łączę z masłem. Całość miksuje aż powstanie mokry piasek i wykładam nim dno 20 cm tortownicy. Dno i 1/3 boków. Dnem szklanki pomagam sobie by wygładzić dno tortownicy.
Żelatynę wsypuje do szklanki zalewam 1/2 szklanki zimnej ale przegotowanej wody i zostawiam by napęczniała. Potem podgrzewam w mikrofalówce i mieszam by się rozpuściła. Odstawiam by wystygła. (Uwaga żelatyny nie wolno doprowadzić do wrzenia bo straci właściwości żelujące.)
400 ml śmietany kremówką miksuję, a kiedy się spieni dodaję cukier i ubijam na sztywno. (Ze zwykłą śmietanę postępuje dokładnie tak samo, oczywiście nie ubijam jej na sztywno bo się nie uda, tylko miksuje z cukrem.) Do sztywnej śmietany dodaję łyżka po łyżce jogurt i na początku mieszam szpatułką silikonową. Na końcu kiedy już cały jogurt jest w misce ze śmietaną chwile miksuję by składniki dobrze się wymieszały.
Do szklanki z żelatyną dodaję kilka łyżek masy śmietanowej aż będzie pełna szklanka, mieszam i powoli wlewam do masy śmietanowej, miksując na wolnych obrotach.
Przygotowaną masę wlewam do tortownicy do 1/3 wysokości, tak jak się kończy brzeg z musli. (Jeśli użyliśmy zwykłej śmietany odstawiamy tortownicę na 20 minut do lodówki by masa się ścięła. Jeśli wg przepisu śmietanki kremówki od razu postępujemy dalej bo masa będzie gęsta.
Na wierzchu masy układamy okrąg z ciasteczek i w środku jedno. Ciasteczka delicje z galaretką, fajnie przełamią smak masy śmietanowej. Na ciasteczka rozlewam pozostałą część masy pozostawiając 1/4 w misce.
Czekoladę podgrzewam wraz ze śmietanką, na końcu mieszam by się rozpuściła i odstawiam na chwilę by wystygła, ale wciąż była płynna. (Uwaga! Jeśli używasz zwykłej śmietany, czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a kiedy przestygnie połączyć ze śmietaną, energicznie mieszając by się nie zważyła.)
Na wierzch sernika wlewam połowę czekolady, na nią pozostałą część masy śmietanowej z miski, a na końcu resztę czekolady. Końcówką łyżeczki mieszam delikatnie powierzchnię na głębokość 1-2 cm tworząc esy floresy. Jeśli robiliście sernik z kremówki powstanie nie tylko dwukolorowy wzór ale dodatkowo trójwymiarowy, pełen delikatnych wgłębień i nierówności, bardzo ładny. W przypadku zwykłej śmietany wzór również będzie dwukolorowy ale płaski równie ładny i smaczny. Czekolada i ciasteczka świetnie pasują do tego sernika bo samo ciasto jest kremowe ale niezbyt słodkie z tymi dodomkami smakuje wyśmienicie. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na 6 lub na noc.
Smacznego!
warto czekać na taki wspaniały sernik 🙂 chętnie bym się poczęstowała 🙂
To prawda jest wspaniały, zachęcam do zrobienia i pozdrawiam.