Kulinarnie

Seler próżony

 

Seler próżony w formie pysznej przystawki

Seler naciowy to warzywo wysokobłonnikowe, bogate w witaminy i minerały. Smakosze selera wręcz zajadają się nim na surowo. Kolejną zaletą jest niskokaloryczność, dlatego idealnie nadaje się do włączenia w codzienne menu. Niestety ma również niesamowicie wyrazisty smak, który dla mnie na surowo jest nie do zniesienia. Mimo to uwielbiam selera ale dopiero po obróbce termicznej i takiego polecam. Przygotowuje się go błyskawicznie, przez chwile lekko próżąc i doprawiając. Wówczas stanowi pyszną przekąskę lub przystawkę. Ja podaje seler próżony z plastrami mozzarelli jako dodatek do obiadu lub przekąskę, jest rewelacyjny, delikatnie słony, odrobinę chrupiący, a dodatkowo z mozzarelą wyśmienity – polecam!

seler próżony4

Składniki:

  • Seler naciowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

seler-prozony-przystawka-1

Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:

Seler dokładnie umyć, osuszyć, każdą łodygę pokroić na 3-4 długie paski, a potem na 5-6 cm słupki. Na patelni rozpuścić masło, dodać seler i smażyć na średniej mocy palnika około 5 minut. Skropić warzywo sosem sojowym i próżyć pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Na końcu oprószyć solą i pieprzem, podawać od razu z plastrami sera. Jeśli lubicie sałatkę Caprese z mozzarelli, pomidora i bazylii, to seler próżony w formie przystawki również Wam posmakuje.

Smacznego!

seler próżony3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl