Seler próżony w formie pysznej przystawki
Seler naciowy to warzywo wysokobłonnikowe, bogate w witaminy i minerały. Smakosze selera wręcz zajadają się nim na surowo. Kolejną zaletą jest niskokaloryczność, dlatego idealnie nadaje się do włączenia w codzienne menu. Niestety ma również niesamowicie wyrazisty smak, który dla mnie na surowo jest nie do zniesienia. Mimo to uwielbiam selera ale dopiero po obróbce termicznej i takiego polecam. Przygotowuje się go błyskawicznie, przez chwile lekko próżąc i doprawiając. Wówczas stanowi pyszną przekąskę lub przystawkę. Ja podaje seler próżony z plastrami mozzarelli jako dodatek do obiadu lub przekąskę, jest rewelacyjny, delikatnie słony, odrobinę chrupiący, a dodatkowo z mozzarelą wyśmienity – polecam!
Składniki:
- Seler naciowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Seler dokładnie umyć, osuszyć, każdą łodygę pokroić na 3-4 długie paski, a potem na 5-6 cm słupki. Na patelni rozpuścić masło, dodać seler i smażyć na średniej mocy palnika około 5 minut. Skropić warzywo sosem sojowym i próżyć pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Na końcu oprószyć solą i pieprzem, podawać od razu z plastrami sera. Jeśli lubicie sałatkę Caprese z mozzarelli, pomidora i bazylii, to seler próżony w formie przystawki również Wam posmakuje.
Smacznego!
Komentarze