Kulinarnie

Schab nadziewany parówkami

 

Schab nadziewany parówkami

Schab nadziewany parówkami2

Schab nadziewany parówkami, wspaniały soczysty z niespodzianką w środku, prosty w przygotowaniu, idealny na obiad, święta, a nawet na zimno na kanapki. Pamiętam, jak któregoś razu czytając fora Polonii za granicą przeczytałam wypowiedź, że Polacy nie mogą się niczym w kuchni pochwalić tylko suchym jak zelówka schabowym. Oj dotknęły mnie te słowa, już nawet nie dlatego, że kuchnia polska jest bardzo bogata w różne dania, ale dlatego, że przecież nawet sam schab możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów by odrobinie fantazji. A ten sposób wierzcie mi jest nie tylko prosty, ale i schab pieczony z parówkami czy inną kiełbasą jest bardzo smaczny. Wystarczy odrobina przypraw i rękaw foliowy do pieczenia mięsa by schab był aromatyczny i zachował soki. Polecam!

 

Schab nadziewany parówkami4

 

Składniki:

  • Schab wieprzowy około 1,5 kg
  • 4 parówki obrane z foli lub inna dowolna kiełbasa
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub sól czosnkowa
  • 1 rękaw do pieczenia mięsa

 

Schab nadziewany parówkami

Przygotowanie:

Schab układam na desce, wbijam do środka ostry nóż i ostrożnie tnąc robię w środku kieszeń. Trzeba uważać by nie naciąć żadnego z boków, ani nie przeciąć na wylot. Smaruje schab dokładnie z zewnątrz wszystkimi przyprawami, do środka wpycham parówki, moje niestety były bardzo długie dlatego odrobinę wystawały mi na zewnątrz, ale to w niczym nie przeszkadza. Gotowe mięso umieszczam w rękawie, spinam końcówkę i odkładam na 2 godziny do lodówki.

Umieszczam mięso w rękawie naczyniu żaroodpornym wkładam do lekko ciepłego piekarnika. Ustawiam moc piekarnika na 190 °C i piekę około 1,5 godziny, aż mięso zarumieni się ładnie z zewnątrz. Rękaw jest przezroczysty więc wszystko widać. Gdyby do tego czasu mięso nie było odpowiednio rumiane rozcinam folie i piekę jeszcze 10 minut.

Schab nadziewany parówkami1

Po wyjęciu z piecyka, rozcinam rękaw i czekam 10 minut przed krojeniem. Schab kroje na centymetrowe plastry, z soku który powstał przy pieczeniu mięsa można zrobić sos. Wystarczy przelać do osobnego małego rondelka, podlać odrobinę wodą i zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w  1/3 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i sos gotowy. Mięso równie smaczne będzie bez sosu albo np. w towarzystwie sosu musztardowego.

Schab do kanapek najlepiej pozostawić w foli do całkowitego wystygnięcia, a potem kroić w bardzo cienkie plasterki.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl