Kulinarnie

Schab duszony z pieczarkami

 

 Pyszny obiad – Schab duszony z pieczarkami

Schab duszony z pieczarkami to prosta potrawa, która nie wymaga ani specjalnego nakładu pracy, ani czasu. Na pewno jest miłą odmianą od tradycyjnego schabowego, w dodatku jest smaczna. Połączenie wieprzowiny z pieczarkami uatrakcyjnia smak mięsa, a powstały sos jest pyszny, dzięki niemu schab świetnie smakuje z ziemniakami ale również z kaszą lub ryżem. Polecam!

schab-duszony3

Składniki dla 4 osób

  • około 600 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek w proszku
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

schab-duszony-z-pieczarkami

Przygotowanie:

Mięso kroimy na cienkie plastry około pół centymetra, cebulę w piórka, a grzyby na plasterki. Plastry mięsa rozkładamy na desce i oprószamy przyprawami. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Każdy obsmażony plaster odkładamy do osobnego garnka.

Na patelni po mięsie smażymy cebulę aż będzie lekko rumiana, jeśli trzeba dodajemy troszkę oleju. Dokładamy pieczarki i dalej smażymy jakieś 5 minut aż lekko się przyrumienią i odparuje z nich prawie cały sok. Oprószamy grzyby solą i pieprzem, nie za dużo Około 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu. Zalewamy grzyby jedną szklanką wody doprowadzamy do wrzenia i całość przelewamy do garnka z mięsem.

Mięso powinno być przykryte zalewą, jeśli nie jest można dodać jeszcze 1/3 szklanki wody nie więcej. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika by mięso się dusiło i gotować 40 minut, do miękkości schabu.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dokładnie rozmieszać by nie było grudek i wlać do mięsa. Zagotować, jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem, podawać na ciepło z dodatkami (ziemniaki, kasza, ryż, pieczywo).

Smacznego!

schab-duszony-2

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl