Pyszny obiad – Schab duszony z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami to prosta potrawa, która nie wymaga ani specjalnego nakładu pracy, ani czasu. Na pewno jest miłą odmianą od tradycyjnego schabowego, w dodatku jest smaczna. Połączenie wieprzowiny z pieczarkami uatrakcyjnia smak mięsa, a powstały sos jest pyszny, dzięki niemu schab świetnie smakuje z ziemniakami ale również z kaszą lub ryżem. Polecam!
Składniki dla 4 osób
- około 600 g schabu
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, czosnek w proszku
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Mięso kroimy na cienkie plastry około pół centymetra, cebulę w piórka, a grzyby na plasterki. Plastry mięsa rozkładamy na desce i oprószamy przyprawami. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Każdy obsmażony plaster odkładamy do osobnego garnka.
Na patelni po mięsie smażymy cebulę aż będzie lekko rumiana, jeśli trzeba dodajemy troszkę oleju. Dokładamy pieczarki i dalej smażymy jakieś 5 minut aż lekko się przyrumienią i odparuje z nich prawie cały sok. Oprószamy grzyby solą i pieprzem, nie za dużo Około 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu. Zalewamy grzyby jedną szklanką wody doprowadzamy do wrzenia i całość przelewamy do garnka z mięsem.
Mięso powinno być przykryte zalewą, jeśli nie jest można dodać jeszcze 1/3 szklanki wody nie więcej. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika by mięso się dusiło i gotować 40 minut, do miękkości schabu.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dokładnie rozmieszać by nie było grudek i wlać do mięsa. Zagotować, jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem, podawać na ciepło z dodatkami (ziemniaki, kasza, ryż, pieczywo).
Smacznego!
Bardzo lubię tak duszone mięsa. Są soczyste i aromatyczne 🙂