Salsa z mango i działanie mango
Salsa przybyła do nas z kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj zimnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pokrojonych owoców i warzyw, a salsa z mango jest po prostu wyborna. To wszystko dzięki połączeniu cudownego smaku mango z kilkoma składnikami. Ten pyszny owocowy sos jest fantastycznym dodatkiem do pieczeni i ryb, a szczególnie kurczaka i łososia. U mnie ostatnio podawany był z kurczakiem w kokosie. Polecam!
Kilka słów dlaczego warto jadać mango?
Mango zawiera bardzo dużo witamin, szczególnie z grupy A, B i C, a także glikozyd – zwany magiferyną. Dzięki czemu wspomaga nasz organizm w:
- obniżeniu poziomu cholesterolu,
- obniżeniu tętniczego ciśnienia krwi
- zwiększeniu odporności organizmu
- prawidłowym funkcjonowaniu mózgu
- spowolnieniu procesów starzenia się
- a także działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy
Salsa z mango:
- 2 dojrzałe mango, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
- 1 awokado, obrane i pokrojone w drobną kostkę (jeśli nie macie można się bez niego obejść)
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sok z 1 limonki
- 8-10 listków mięty drobno pokrojonej
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone owoce umieścić w niewielkiej salaterce, dodać czosnek i miętę, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut by smaki się przegryzły. Po tym czasie mamy fantastyczny, orzeźwiający sos z delikatnym miętowym akcentem.
Smacznego!
Komentarze