Sałatka z tuńczyka
Błyskawiczna sałatka z tuńczyka w sam raz gdy nie mamy pomysłu na kolację. Dzięki rozmaitym jarzynom z puszki jest kolorowa, wygląda bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Kwaśny ogórek i jabłko przełamują monotonny smak dodając jej wyrazu, wg własnego uznania można dodać jeszcze kilka jajek, ale nie jet to koniecznie i tak sałatka z tuńczyka jest pyszna. Polecam
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 kwaśne jabłko
- puszka groszku
- 1 spory kwaszony ogórek
- 1 puszka kukurydzy lub kolorowej fasolki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- sól do smaku
- Do dekoracji sałata i talarki ugotowanej marchewki
Przygotowanie:
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek kwaszony również obrać w drobną kostkę. Jarzyny z puszek osaczyć dobrze na sitku i dodać do pozostałych składników.
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i posolić do smaku. Przełożyć na udekorowana warzywami salaterkę.
Majonez wymieszać z jogurtem i polać nim sałatkę. Odstawić na godzinę do lodówki by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Komentarze