Sałatka z melona i wędlin
Sałatka z melona i wędlin z dodatkiem pieczarek i winogron w towarzystwie szynek – takie przekąski są niezbędne podczas wizyt gości, przyjęć, karnawałowych imprez czy nieco bardziej uroczystych kolacji. Przygotowanie nie sprawia nikomu trudności, a na pewno ucieszy smakoszy wieczornych spotkań. Podczas żarliwych dyskusji z przyjaciółmi jest jak najbardziej na miejscu coś zagryźć do kieliszka wina. Polecam!
Składniki:
Na sałatkę:
- 1 melon
- 4 łyżki wina porto
- 75 g wędzonej szynki
- 75 g gotowanej szynki
- 100 g fioletowych winogron
- 100 g pieczarek
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu cayenne
- świeży koperek
Wierzch melona odkroić, dolną część ponacinać w ząbki. Miąższ wydrążyć łyżeczką, a do łupiny wlać 2 łyżki wina. Melon przykryć i schłodzić.
Wędliny pokroić w cienkie plasterki, albo paseczki. Winogrona pokroić na połówki i usunąć pestki. Grzyby oczyścić i pokroić w pasterki. Wszystkie składniki wymieszać z miąższem melona.
Z reszty wina, soli, oliwy i pieprzu przygotować sos. Sosem przygotować sałatkę z wędlin i melona, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do łupiny melona i przez godzinę schłodzić.
Półmisek wędlin:
- 250 g szynki gotowanej
- 100 g szynki wędzonej
- 50 g kiełbasy
- 50 g salami
- 30 g mortadeli
Przygotowanie:
Wędliny zwinąć w ruloniki i ułożyć dekoracyjnie na półmisku, obok postawić melon, oprószyć koperkiem.
Dodatki:
Liście sałaty, pomidory, winogrona, czerwone wino, masło, małe kromki razowego pieczywa lub pokrojona bagietka.
Smacznego!
Komentarze