Sałatka pieczarkowa znakomita na imprezy
To rodzaj sałatki, która świetnie nadaje się na starter, ale również może uzupełniać główny posiłek. Takie sałatki nadają się również na różnego rodzaju przyjęcia np. imieninowe. Od razu dodam, że tą sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Mianowicie można użyć grzybów gotowanych lub obsmażanych. Generalnie praktykuje się gotowane, ale obsmażone pieczarki mają bardziej wyrazisty smak. Sałatka pieczarkowa nie wymaga ani zbyt wiele czasu, ani wielu składników za to znajduje wielu miłośników. Polecam.
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku
- Pęczek dymki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 dag słodkiego żółtego sera
- 4-5 łyżek majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W zależności którą drogę wybieramy decydujemy się na smażone lub gotowane grzyby z cebulą.
Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli chcemy gotowane gotujemy razem z cebula około 15 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy by ostygły. Dokładnie tak samo postępujemy jeśli wybieramy smażone. Obsmażamy razem z cebulą na łyżce oliwy około 10 minut i kiedy odparuje cały sok odstawiamy by wystygły.
Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy wystudzone grzyby z cebulą i żółty ser pokrojony w kostkę. Dodajemy odsączony groszek konserwowy, dymkę pokrojoną dość drobno i natkę pietruszki. Oprószamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Dodajemy majonez jeszcze raz całość dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Ozdabiamy pomidorkiem, pietruszką i sałatka gotowa. Sałatka najlepiej smakuje jeśli przed podaniem jest schłodzona.
Smacznego !
Komentarze