Wegetariańska sałatka makaronowa z serem i warzywami
Ta sałaka makaronowa to świetne rozwiązanie na obiad, kolację czy gościnę. Jest delikatna, bardzo smaczna i sycąca. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, ani nie będzie stanowiło problemu, a na pewno będziecie zadowoleni z połączenia smaków. Sałatka makaronowa to kolejna propozycja bez mięsa, jeśli macie ochotę odpocząć od stricte zwierzęcych posiłków, jest właśnie dla Was. Polecam!
Składniki:
- 300 g makaronu
- 400 g kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- pęczek dymki
- 200 g żółtego, słodkawego sera (użyłam pomarańczowy Leicester)
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek sałatkowy
- 200 g majonezu
- 80 g greckiego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotuje wg przepisu na opakowaniu, a w międzyczasie przygotowuje warzywa.
Z papryki usuwam gniazda nasienne, płucze, kroje w kostkę i wrzucam do miski. Ogórka obieram, kroje wzdłuż na ćwiartki i po całej długości odcinam nasiona. Jest to konieczne, w przeciwnym razie puściły by sok i rozwodniły sałatkę. Nasiona wyrzucam, pozostały ogórek, kroje w kosteczkę, dodaję do miski.
Dymkę kroje drobno wraz z cebulkami i dodaję.
Kukurydzę odsączam, a ser kroje w drobną kostkę. Można zetrzeć na tarce wg uznania.
Majonez mieszam z jogurtem.
Przygotowane warzywa oprószam solą, pieprzem, dodaje przestudzony makaron, sos majonezowy i dokładnie mieszam, by wszystkie warzywa przeniknęły się wraz z makaronem i smakami. Doprawiam jeśli jeszcze trzeba solą i pieprzem, dekoruje i odstawiam na trochę by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Komentarze