Sałatka „cztery pory roku” z jajkiem i grzankami
Bardzo prosta i smaczna sałatka, którą można zacząć przygotowywać już od pierwszych wiosennych nowalijek, kiedy tylko ukarzą się rzodkiewki i szczypior. Pozostałe składniki dostępne są przez cały rok. Sałatka „cztery pory roku” z jajkiem i grzankami doskonale nadaje się jako starter lub danie główne czy kolacja, zawiera wszystko to co jest potrzebne do pełnowartościowego posiłku, są warzywa, jest białko i węglowodany. Kiedy słoneczko coraz bardziej przygrzewa jest to idealny posiłek do zjedzenia na zewnątrz np. na werandzie lub przy szeroko otwartych oknach. Tak pięknie przygotowana sałatka, będzie również smaczną niespodzianką np. na dzień matki lub inną okazję. 🙂
Składniki:
- Pęczek sałaty
- Kilka gałązek szczypioru
- 1 czerwona cebula
- 5-6 rzodkiewek
- 2 pomidory
- 10-12 czarnych oliwek
- 1 opakowanie sera greckiego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 mini bagietki czosnkowe na grzanki
Sos francuski – przepis tutaj
Przygotowanie:
Bagietki jeśli są już z masłem i ziołami to tylko zapiec 20 minut na grzanki, jeśli są suche to ponacinać, każdy kawałek posmarować odrobiną masła oprószyć sypkim czosnkiem i suszoną pietruszką i zapiec na grzanki.
Warzywa umyć, sałatę porwać do miski, szczypior posiekać, cebulę pokroić na półksiężyce, rzodkiewki na talarki, pomidory na plastry i każdy na ćwiartki, oliwki na cienkie talarki, ser w kostkę wszystkie warzywa wymieszać w misce i zalać sosem. Udekorować salaterkę grzankami na wierzch poukładać jajka pocięte na ćwiarteczki. Jajka można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ja tego nie robiłam, ale niektórzy nie lubią jajek bez przypraw.
Smacznego
Komentarze