Kulinarnie

Sałatka „cztery pory roku” z jajkiem i grzankami

 

Sałatka „cztery pory roku” z jajkiem i grzankami

sałatka cztery pory roku3

Bardzo prosta i smaczna sałatka, którą można zacząć przygotowywać już od pierwszych wiosennych nowalijek, kiedy tylko ukarzą się rzodkiewki i szczypior.  Pozostałe składniki dostępne są przez cały rok. Sałatka „cztery pory roku” z jajkiem i grzankami doskonale nadaje się jako starter lub danie główne czy kolacja, zawiera wszystko to co jest potrzebne do pełnowartościowego posiłku, są warzywa, jest białko i węglowodany. Kiedy słoneczko coraz bardziej przygrzewa jest to idealny posiłek do zjedzenia na zewnątrz np. na werandzie lub przy szeroko otwartych oknach. Tak pięknie przygotowana sałatka, będzie również smaczną niespodzianką np. na dzień matki lub inną okazję. 🙂

sałatka cztery pory roku4

Składniki:

  • Pęczek sałaty
  • Kilka gałązek szczypioru
  • 1 czerwona cebula
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 opakowanie sera greckiego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 mini bagietki czosnkowe na grzanki

Sos francuski – przepis tutaj

sałatka cztery pory roku

Przygotowanie:

Bagietki jeśli są już z masłem i ziołami to tylko zapiec 20 minut na grzanki, jeśli są suche to ponacinać,  każdy kawałek posmarować  odrobiną masła oprószyć sypkim czosnkiem i suszoną pietruszką i zapiec na grzanki.

sałatka cztery pory roku2

Warzywa umyć, sałatę porwać do miski, szczypior posiekać, cebulę pokroić na półksiężyce, rzodkiewki na talarki, pomidory na plastry i każdy na ćwiartki, oliwki na cienkie talarki, ser w kostkę wszystkie warzywa wymieszać w misce i zalać sosem. Udekorować salaterkę grzankami na wierzch poukładać jajka pocięte na ćwiarteczki. Jajka można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ja tego nie robiłam, ale niektórzy nie lubią jajek bez przypraw.

Smacznego

sałatka cztery pory roku1

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl