Kulinarnie

Ryba po japońsku

 

Ryba po japońsku

Święta tuż tuż, to najwyższa pora by przygotować i zaplanować wielkie gotowanie. Może rybę po japońsku? Zgodnie z naszą polską tradycją większość dań składa się z ryb, przygotowywanych na różne sposoby. Ryba po japońsku z całą pewnością nie jest naszym narodowym daniem, choć z Japonią pewnie ma tyle wspólnego co „ryba po grecku” z Grecją. Smak jej jest zdecydowanie bardziej intensywny niż ryby po grecku z uwagi na dodatek papryki i ogórków konserwowych. Jest pyszną i doskonałą propozycją na imprezy i święta. Więc jeśli macie ochotę na odmianę to zachęcam do przyrządzenia tego dania, jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nawet przez kilka dni może leżeć w lodówce bez obawy o zepsucie. W natłoku świątecznych potraw to dość ważny szczegół.

ryba po japonsku

Składniki:

1 kg filetów może być mintaj, morszczuk, dorsz, panga co chcecie.

Filety kroimy na mniejsze kawałki – 1 filet na dwie lub 3 części. Wszystkie kawałki oprószamy solą, pieprzem lub przyprawą do ryb.

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 ½ szkl mąki
  • 2 jaja
  • Niecała szklanka wody
  • Sól do smaku

Wszystkie składniki na ciasto wymieszamy ze sobą w misce do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Z obu stron obtaczamy w nim kawałki ryb i smażymy.

Zalewa

Składniki:

  • 2 szkl wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1/3 szkl octu
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski (4-5) i liść laurowy (2)

Ze wszystkich składników należy przygotować zalewę. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na gazie 1-2 minuty dla dobrego połączenia składników.

Dodatkowo potrzebujemy słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych i 2 duże cebule.

Wszystkie warzywa kroimy w drobne paseczki, kosteczkę lub słupki i razem mieszamy ze sobą.

ryba po japonsku1

Przygotowanie.

Układamy na dnie naczynie jedną warstwę ryb na to warstwę warzyw, potem kolejna warstwa ryby i znów warzywa, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy do przestygnięcia. Rybkę możemy przygotować dzień przed wigilią.

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl