Ryba po japońsku
Święta tuż tuż, to najwyższa pora by przygotować i zaplanować wielkie gotowanie. Może rybę po japońsku? Zgodnie z naszą polską tradycją większość dań składa się z ryb, przygotowywanych na różne sposoby. Ryba po japońsku z całą pewnością nie jest naszym narodowym daniem, choć z Japonią pewnie ma tyle wspólnego co „ryba po grecku” z Grecją. Smak jej jest zdecydowanie bardziej intensywny niż ryby po grecku z uwagi na dodatek papryki i ogórków konserwowych. Jest pyszną i doskonałą propozycją na imprezy i święta. Więc jeśli macie ochotę na odmianę to zachęcam do przyrządzenia tego dania, jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nawet przez kilka dni może leżeć w lodówce bez obawy o zepsucie. W natłoku świątecznych potraw to dość ważny szczegół.
Składniki:
1 kg filetów może być mintaj, morszczuk, dorsz, panga co chcecie.
Filety kroimy na mniejsze kawałki – 1 filet na dwie lub 3 części. Wszystkie kawałki oprószamy solą, pieprzem lub przyprawą do ryb.
Ciasto naleśnikowe:
- 1 ½ szkl mąki
- 2 jaja
- Niecała szklanka wody
- Sól do smaku
Wszystkie składniki na ciasto wymieszamy ze sobą w misce do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Z obu stron obtaczamy w nim kawałki ryb i smażymy.
Zalewa
Składniki:
- 2 szkl wody
- 4 łyżki ketchupu
- 1/3 szkl octu
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski (4-5) i liść laurowy (2)
Ze wszystkich składników należy przygotować zalewę. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na gazie 1-2 minuty dla dobrego połączenia składników.
Dodatkowo potrzebujemy słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych i 2 duże cebule.
Wszystkie warzywa kroimy w drobne paseczki, kosteczkę lub słupki i razem mieszamy ze sobą.
Przygotowanie.
Układamy na dnie naczynie jedną warstwę ryb na to warstwę warzyw, potem kolejna warstwa ryby i znów warzywa, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy do przestygnięcia. Rybkę możemy przygotować dzień przed wigilią.
Smacznego!
Komentarze