Kulinarnie

Rolmopsy

 

Rolmopsy

Domowe rolmopsy są naprawdę pyszne, przyrządza je się szybciutko ale by były naprawdę smaczne muszą odstać co najmniej 24 godziny. Przygotowuje je z solonych śledzi bez skórki, dzięki temu są delikatniejsze, mięsiste po prostu wspaniałe i  tańsze niż kupne. Świetnie nadają się na zakąski, szczególnie do alkoholu, kolacji ze znajomymi i na święta. Polecam, wkrótce Andrzejki, to idealna okazja na spróbowanie.

 

rolmopsy4

 

Składniki:

Ja użyłam 9 filetów śledziowych, ale robiąc np. w dwóch słoikach litrowych zmieści się więcej jeśli chcecie. Na każdego śledzia należy przygotować ćwiartkę ogórka kiszonego lub połówkę jeśli jest mały, paseczek papryki i kilka piórek cebuli.

 

rolmopsy2

 

Ponadto do zalewy:

  • 2 szkl wody
  • 1 szklanka octu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 licie laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 cebule
  • ¼ łyżeczki gorczycy

 

Przygotowanie:

Płaty śledziowe wkładamy na 1,5 godziny do dużej ilości zimnej wody by się wymoczyły z nadmiaru soli.

W między czasie przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem i przyprawami, do gotującej się już wody dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i gotujemy przez minutę, a potem odstawiamy do wystudzenia.

 

rolmopsy

 

Wymoczone śledzie rozkładamy na deseczce, na każdy układamy pasek papryki, ćwiartkę kiszonego ogórka i kilka kawałków cebuli, zwijamy w ciasny rulon i spinamy wykałaczką by się nie rozpadły. Można przekłuć je wykałaczką na wylot będą się mocno trzymały.

Gotowe rolmopsy układamy w wyparzonym słoiku lub pojemniku z przykrywką. Zalewamy wystudzona zalewą i odstawiamy do lodówki. Ci którzy nie mogą się doczekać mogą już spróbować kolejnego dnia, ale pamiętajcie, że im dłużej stoją tym są najsmaczniejsze na drugi lub trzeci dzień.

Smacznego!

rolmopsy1

 

rolmopsy3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl