Risotto z bekonem i grzybami
Risotto z bekonem i grzybami, przygotowane w całości przez mojego starszego syna. W tym miejscu z pokorą muszę stwierdzić, że uczeń przerósł mistrza. Nie żeby z mnie był jakiś zawodowy kucharz no ale nieskromnie mogę pochwalić się kilkoma super posiłkami. Jednakże na przygotowanie risotta w takiej kompozycji nie wpadłam i szkoda bo jest wyborne, ba to mało powiedziane jest po prostu genialne. Mąż który risotta nie lubi w żadnej postaci stwierdził, że takie dania to on może jeść i to często. Nie ma się co dziwić, bo to było niebo w gębie 🙂 Ryż, delikatny, wyrazisty w smaku, nasiąknięty bulionem, ale przede wszystkim sokami z bekonu i grzybów, smakował fenomenalnie, cała potrawa była bardzo aromatyczna i sycąca zarazem. Z resztą co ja wam będę pisać, potrawa jest prosta w przygotowaniu więc musicie koniecznie spróbować. Polecam!
Składniki na 4 osoby:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- 300 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
- 300 g bekonu pokrojonego w kostkę
- 500 g ryżu risotto
- 1 l gorącego, dobrze doprawionego bulionu z kurczaka, (może być też z kostki)
- tarty parmezan do oprószenia na talerzu
Przygotowanie:
W szerokim garnku lub głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, dodać cebule z boczkiem i smażyć przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Czas na grzyby, smażyć kolejne 5 minut aż puszczą soki. Wsypać ryż i gotować aż wchłonie wszystkie soki, co jakiś czas mieszając.
Dodać bulion, ale nie na raz, tylko chochelka po chochelce. Tzn. wlać łyżkę, przemieszać i znów gotować aż ryż pochłonie zupę i tak do jej wyczerpania. Może to potrwać około 15-20 minut. Ugotowany ryż, doprawić jeśli trzeba solą i od razu nakładać na talerze. Podawać oprószone parmezanem.
Smacznego!
Komentarze