Kulinarnie

Risotto z bekonem i grzybami

 

Risotto z bekonem i grzybami

Risotto z bekonem i grzybami2

Risotto z bekonem i grzybami, przygotowane w całości przez mojego starszego syna. W tym miejscu z pokorą muszę stwierdzić, że uczeń przerósł mistrza. Nie żeby z mnie był jakiś zawodowy kucharz no ale nieskromnie mogę pochwalić się kilkoma super posiłkami. Jednakże na przygotowanie risotta w takiej kompozycji nie wpadłam i szkoda bo jest wyborne, ba to mało powiedziane jest po prostu genialne. Mąż który risotta nie lubi w żadnej postaci stwierdził, że takie dania to on może jeść i to często. Nie ma się co dziwić, bo to było niebo w gębie 🙂 Ryż, delikatny, wyrazisty w smaku, nasiąknięty bulionem, ale przede wszystkim sokami z bekonu i grzybów, smakował fenomenalnie, cała potrawa była bardzo aromatyczna i sycąca zarazem. Z resztą co ja wam będę pisać, potrawa jest prosta w przygotowaniu więc musicie koniecznie spróbować. Polecam!

Risotto z bekonem i grzybami

Składniki na 4 osoby:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 300 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 300 g bekonu pokrojonego w kostkę
  • 500 g ryżu risotto
  • 1 l gorącego, dobrze doprawionego bulionu z kurczaka, (może być też z kostki)
  • tarty parmezan do oprószenia na talerzu

 

Risotto z bekonem i grzybami1

Przygotowanie:

W szerokim garnku lub głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, dodać cebule z boczkiem i smażyć przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Czas na grzyby, smażyć kolejne 5 minut aż puszczą soki. Wsypać ryż i gotować aż wchłonie wszystkie soki, co jakiś czas mieszając.

Dodać bulion, ale nie na raz, tylko chochelka po chochelce. Tzn. wlać łyżkę, przemieszać i znów gotować aż ryż pochłonie zupę i tak do jej wyczerpania. Może to potrwać około 15-20 minut. Ugotowany ryż, doprawić jeśli trzeba solą i od razu nakładać na talerze. Podawać oprószone parmezanem.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl