Kulinarnie

Pulpety drobiowo-pieczarkowe

 

Pulpety drobiowo-pieczarkowe

Pulpety drobiowo-pieczarkowe to świetna propozycja na obiad. Pulpety są pyszne, przygotowuje je sie tak samo łatwo i szybko jak każde inne pulpety. Są delikatne i wyraziste w smaku, tanie i cudownie smakują z sosem koperkowym. Ale równie dobrze można przygotować je np. z grzybowym lub pieczarkowym. Podałam je z ryżem, ale tak samo smaczne będą z innymi dodatkami. Polecam 🙂

Pulpety drobiowo-pieczarkowe 2

 

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, albo 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pojemniczek śmietany 18%  (200g)

 

Pulpety drobiowo-pieczarkowe

Pulpety – przygotowanie

Piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć tak długo aż się lekko zrumienią, a cały sok odparuje. Odstawić by nieco przestygły.

Następnie zemleć grzyby maszynką i dodać do mięsa. Jajko rozbełtać widelcem i również dodać. Oprószyć solą, pieprzem, wsypać garść bułki tartej i wyrobić masę na gładko. Masa powinna mieć konsystencje tradycyjnych pulpetów, czy klopsów mielonych. Jeśli jest zbyt zbita dolać 2-3 łyżki wody i ponownie wyrobić. A jeśli zbyt luźna dosypać bułki tartej i również ponownie wyrobić.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formować z masy pulpety, obtaczać w mące i odkładać na deskę.

Do szerokiego garnka wlać 750 ml wody i zagotować razem z 1 łyżką soli. Wrzucać na gotującą się wodę pulpety i gotować 15 minut na średniej mocy palnika. Co jakiś czas przemieszać by nie przywarły do dna. Po tym czasie odlać 1 szklankę wywaru, odstawić na bok. Do gotujących się pulpetów, dodać połowę drobno posiekanego koperku i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.

2 łyżki mąki pszennej wymieszać ze śmietaną w nieco większej misce. Klopsy wyjąć łyżką cedzakową z wywaru (będzie łatwiej zaciągnąć sos) odłożyć na talerz. Do śmietany z mąką dodać kilka łyżek wywaru i dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem do wywaru i zagotować by sos zgęstniał. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzić go, używając wywaru, który wcześniej odlaliśmy do szklanki. Odstawić z kuchenki dodać pozostały koper, pulpety, wymieszać razem i gotowe.

Dokładnie w taki sam sposób z tej masy można zrobić klopsy smażone, ale gotowane są o wiele zdrowsze. A w zestawieniu z sosem przepyszne.

Uwaga

Należy pamiętać, że każde pulpety podczas gotowania robią się bardziej zbite, więc nie przesadźcie z bułką tartą.

Smacznego 🙂

Pulpety drobiowo-pieczarkowe 1

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl