Pulpety drobiowo-pieczarkowe
Pulpety drobiowo-pieczarkowe to świetna propozycja na obiad. Pulpety są pyszne, przygotowuje je sie tak samo łatwo i szybko jak każde inne pulpety. Są delikatne i wyraziste w smaku, tanie i cudownie smakują z sosem koperkowym. Ale równie dobrze można przygotować je np. z grzybowym lub pieczarkowym. Podałam je z ryżem, ale tak samo smaczne będą z innymi dodatkami. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, albo 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 300 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1 pęczek koperku
- 1 pojemniczek śmietany 18% (200g)
Pulpety – przygotowanie
Piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć tak długo aż się lekko zrumienią, a cały sok odparuje. Odstawić by nieco przestygły.
Następnie zemleć grzyby maszynką i dodać do mięsa. Jajko rozbełtać widelcem i również dodać. Oprószyć solą, pieprzem, wsypać garść bułki tartej i wyrobić masę na gładko. Masa powinna mieć konsystencje tradycyjnych pulpetów, czy klopsów mielonych. Jeśli jest zbyt zbita dolać 2-3 łyżki wody i ponownie wyrobić. A jeśli zbyt luźna dosypać bułki tartej i również ponownie wyrobić.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formować z masy pulpety, obtaczać w mące i odkładać na deskę.
Do szerokiego garnka wlać 750 ml wody i zagotować razem z 1 łyżką soli. Wrzucać na gotującą się wodę pulpety i gotować 15 minut na średniej mocy palnika. Co jakiś czas przemieszać by nie przywarły do dna. Po tym czasie odlać 1 szklankę wywaru, odstawić na bok. Do gotujących się pulpetów, dodać połowę drobno posiekanego koperku i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
2 łyżki mąki pszennej wymieszać ze śmietaną w nieco większej misce. Klopsy wyjąć łyżką cedzakową z wywaru (będzie łatwiej zaciągnąć sos) odłożyć na talerz. Do śmietany z mąką dodać kilka łyżek wywaru i dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem do wywaru i zagotować by sos zgęstniał. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzić go, używając wywaru, który wcześniej odlaliśmy do szklanki. Odstawić z kuchenki dodać pozostały koper, pulpety, wymieszać razem i gotowe.
Dokładnie w taki sam sposób z tej masy można zrobić klopsy smażone, ale gotowane są o wiele zdrowsze. A w zestawieniu z sosem przepyszne.
Uwaga
Należy pamiętać, że każde pulpety podczas gotowania robią się bardziej zbite, więc nie przesadźcie z bułką tartą.
Smacznego 🙂
Komentarze