Kulinarnie

Pstrąg pieczony w folii

 

Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w foli4

Pstrąg tęczowy należy do moich ulubionych, bo przygotowuje się go błyskawicznie i ma niesamowicie pyszne i delikatne mięso. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że zjada się go z wielkim apetytem, ponadto jest doskonały nawet na tak uroczyste kolacje jak „wigilia”. Pstrąg pieczony w folii zachowuje soczystość i jędrność, a zioła wraz z masłem którym jest doprawiony zapewniają wprost wyśmienity smak. Polecam

Składniki dla 4 osób:

  • Ja preferuje jednego pstrąga na osobę, czyli 4 sztuki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki masła, każda z górką
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • można również dodać igiełki z jednej gałązki rozmarynu

 

Pstrąg pieczony w foli5

Przygotowanie:

Rybę opłukuję wewnątrz i na zewnątrz pod bieżąca wodą, delikatnie skrobie po skórce nożem by pozbyć się ewentualnego śluzu z łuskami, choć pstrąg ich nie ma, więc pozostaje tylko czyszczenie. Trwa to dosłownie chwilkę.

Odkładam rybę na papierowy ręcznik i wycieram do sucha. Następnie przygotowuje 4 kawałki folii na tyle duże, by każdy pomieścił cała rybę swobodnie zawiniętą. Na każdym kawałku układam jednego pstrąga.

Czosnek, obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, dokładnie ugniatając widelcem. Pietruszkę drobno posiekać.

Rybę posolić, popieprzyć oprószyć tymiankiem – wszystkie przyprawy zarówno zewnątrz jak i wewnątrz. Do brzucha każdej sztuki włożyć 1/4 masła, sporą ilość pietruszki, ale odrobinę natki również na zewnątrz.

Folię zawinąć szczelnie, ale luźno kilka centymetrów nad rybą. Ułożyć wszystkie paczuszki na blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C. piekarnika. (Piekarnik musi być mocno nagrzany) Piec 25 minut. Jeśli skórka ma być bardziej spieczona, po upływie 25 minut wyciągamy rybę, rozchylamy folię, by pstrąg był widoczny i zapiekamy kolejne 10 minut. Upieczoną przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.

Smacznego!

Pstrąg pieczony w foli3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Pstrąg w folii zawsze smakuje dobrze: czy z piekarnika, czy z grilla 🙂 Osobiście wolę z koperkiem niż z pietruszką ale obie wersje są świetne. Pozdrawiam 🙂

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl