Pstrąg pieczony w folii
Pstrąg tęczowy należy do moich ulubionych, bo przygotowuje się go błyskawicznie i ma niesamowicie pyszne i delikatne mięso. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że zjada się go z wielkim apetytem, ponadto jest doskonały nawet na tak uroczyste kolacje jak „wigilia”. Pstrąg pieczony w folii zachowuje soczystość i jędrność, a zioła wraz z masłem którym jest doprawiony zapewniają wprost wyśmienity smak. Polecam
Składniki dla 4 osób:
- Ja preferuje jednego pstrąga na osobę, czyli 4 sztuki
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki masła, każda z górką
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- można również dodać igiełki z jednej gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Rybę opłukuję wewnątrz i na zewnątrz pod bieżąca wodą, delikatnie skrobie po skórce nożem by pozbyć się ewentualnego śluzu z łuskami, choć pstrąg ich nie ma, więc pozostaje tylko czyszczenie. Trwa to dosłownie chwilkę.
Odkładam rybę na papierowy ręcznik i wycieram do sucha. Następnie przygotowuje 4 kawałki folii na tyle duże, by każdy pomieścił cała rybę swobodnie zawiniętą. Na każdym kawałku układam jednego pstrąga.
Czosnek, obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, dokładnie ugniatając widelcem. Pietruszkę drobno posiekać.
Rybę posolić, popieprzyć oprószyć tymiankiem – wszystkie przyprawy zarówno zewnątrz jak i wewnątrz. Do brzucha każdej sztuki włożyć 1/4 masła, sporą ilość pietruszki, ale odrobinę natki również na zewnątrz.
Folię zawinąć szczelnie, ale luźno kilka centymetrów nad rybą. Ułożyć wszystkie paczuszki na blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C. piekarnika. (Piekarnik musi być mocno nagrzany) Piec 25 minut. Jeśli skórka ma być bardziej spieczona, po upływie 25 minut wyciągamy rybę, rozchylamy folię, by pstrąg był widoczny i zapiekamy kolejne 10 minut. Upieczoną przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Smacznego!
Pstrąg w folii zawsze smakuje dobrze: czy z piekarnika, czy z grilla 🙂 Osobiście wolę z koperkiem niż z pietruszką ale obie wersje są świetne. Pozdrawiam 🙂