Kulinarnie

Polędwica z warzywami

 

Polędwica z warzywami

 

polędwica-z-warzywami1

Jak pewnie zdążyli już Państwo zauważyć jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Oczywiście szybkich i smacznych:)

Mojej rodzinie wciąż powtarzam, że wszystko dookoła mnie zbyt szybko pędzi do przodu bym ja mogła spędzać wiele godzin w kuchni. Jednocześnie stać w miejscu. Jednakże kocham gotować, tworzyć i modyfikować różne przepisy, więc nie raz faktycznie nie wychodzę z kuchni przez bardzo długi czas. Spełniam się w roli gospodyni, ale zawsze staram się uprościć sobie prace do minimum przy maksimum zaangażowania. W dzisiejszych czasach to wręcz konieczna umiejętność, szczególnie kiedy czasem z wizytą wpadną niespodziewani goście. Super jest się wykazać, zabłysnąć, mieć zawsze coś w zanadrzu, dobra organizacja to podstawa współczesnej kobiety.

Polędwica z warzywami wg mego przepisu jest właśnie takim szybkim daniem.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa około 60 dag,
  • 1 kg mrożonych warzyw, oczywiście mogą być świeże, (zawsze mam jakieś mrożonki tak na wszelki wypadek)
  • olej do marynaty
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina chili.

polędwica-z-warzywami

 

Polędwica z warzywami 2

Przygotowanie:

Polędwicę umyć i osuszyć.

Wszystkie przyprawy rozmieszać w kilku łyżkach oleju i dokładnie wysmarować nimi mięso. Polędwicę ułożyć w brytfannie lub jakimś naczyniu żaroodpornym i dookoła obsypać warzywami. Jeśli przygotowujemy świeże warzywa należy najpierw wymieszać je z dwiema łyżkami oleju i 1 łyżeczką soli. Wg uznania można dodać odrobinę ziół. Ale nie trzeba tak przygotowane są pyszne.

Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec 25 minut pod przykryciem. W tym czasie warzywa piekąc się z mięsem puszczą tyle wody, że nie będzie trzeba dodatkowo podlewać potrawy, a też przejdą smakiem przyprawionego mięsa. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, wszystko jedno czym przykrywaliśmy naczynie, ja zwykle korzystam z foli do pieczenia i pieczemy jeszcze 10 minut by się zrumieniła, nie dłużej. Polędwica im dłużej pieczona tym twardsza się staje, ten czas w zupełności wystarczy.

Po upieczeniu dajmy jej kilka minut by odpoczęła. Po czym przekładamy na półmisek i kroimy na plastry około 1 cm.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl