Polędwica z warzywami
Jak pewnie zdążyli już Państwo zauważyć jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Oczywiście szybkich i smacznych:)
Mojej rodzinie wciąż powtarzam, że wszystko dookoła mnie zbyt szybko pędzi do przodu bym ja mogła spędzać wiele godzin w kuchni. Jednocześnie stać w miejscu. Jednakże kocham gotować, tworzyć i modyfikować różne przepisy, więc nie raz faktycznie nie wychodzę z kuchni przez bardzo długi czas. Spełniam się w roli gospodyni, ale zawsze staram się uprościć sobie prace do minimum przy maksimum zaangażowania. W dzisiejszych czasach to wręcz konieczna umiejętność, szczególnie kiedy czasem z wizytą wpadną niespodziewani goście. Super jest się wykazać, zabłysnąć, mieć zawsze coś w zanadrzu, dobra organizacja to podstawa współczesnej kobiety.
Polędwica z warzywami wg mego przepisu jest właśnie takim szybkim daniem.
Składniki:
- polędwica wieprzowa około 60 dag,
- 1 kg mrożonych warzyw, oczywiście mogą być świeże, (zawsze mam jakieś mrożonki tak na wszelki wypadek)
- olej do marynaty
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina chili.
Przygotowanie:
Polędwicę umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy rozmieszać w kilku łyżkach oleju i dokładnie wysmarować nimi mięso. Polędwicę ułożyć w brytfannie lub jakimś naczyniu żaroodpornym i dookoła obsypać warzywami. Jeśli przygotowujemy świeże warzywa należy najpierw wymieszać je z dwiema łyżkami oleju i 1 łyżeczką soli. Wg uznania można dodać odrobinę ziół. Ale nie trzeba tak przygotowane są pyszne.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec 25 minut pod przykryciem. W tym czasie warzywa piekąc się z mięsem puszczą tyle wody, że nie będzie trzeba dodatkowo podlewać potrawy, a też przejdą smakiem przyprawionego mięsa. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, wszystko jedno czym przykrywaliśmy naczynie, ja zwykle korzystam z foli do pieczenia i pieczemy jeszcze 10 minut by się zrumieniła, nie dłużej. Polędwica im dłużej pieczona tym twardsza się staje, ten czas w zupełności wystarczy.
Po upieczeniu dajmy jej kilka minut by odpoczęła. Po czym przekładamy na półmisek i kroimy na plastry około 1 cm.
Smacznego!
Komentarze