Placki z kalafiora i ziemniaków na dwa sposoby
Nie bardzo wiedziałam jak nazwać te placuszki. Obawiałam się, że jak napisze placki ziemniaczane to wszyscy będą kojarzyli je z plackami z surowych ziemniaków, a tak przecież nie jest. Poza tym można przygotować je z kalafiorem lub bez. Dlatego wydawało mi się, że najlepiej będzie od użytych składników czyli „placki z kalafiora i ziemniaków na dwa sposoby”. Od razu wspomnę, że z kalafiora i ziemniaków wychodzi ich sporo. Bo aż 18 sporych placuszków, a z samych resztek ziemniaków 12 niewielkich. Oba rodzaje placuszków są przepyszne. Można przyrządzić je ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub z resztek z poprzedniego dnia jeśli mieliśmy za dużo. Wszystko można wykorzystać, wystarczy dodać trochę sera, mąki i jeszcze trochę przypraw i gotowe. Placuszki są pulchne i mięciutkie, dobrze doprawione i niesamowicie apetyczne. Idealne na obiad lub kolacje bez mięsa albo jako dodatek do niego. Polecam!
Składniki na 18 placków z kalafiora i ziemniaków:
- ugotowany średniej wielkości kalafior (odsączony z wody i potłuczony na puree)
- 800 g ugotowanych ziemniaków (około 3 szklanek schłodzonego puree)
- 2 jajka roztrzepane widelcem
- 1,5 szkl. żółtego startego sera np. cheddar
- 1 szklanka mąki pszennej
- garść posiekanej dymki razem z cebulkami
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz
- olej do smażenia
- mąka do obtoczania
Składniki na 12 małych placków ziemniaczanych:
- 800 g ziemniaków ugotowanych (około 3 szklanek schłodzonego puree)
- 3/4 szkl. startego sera typu cheddar
- garść posiekanej dymki razem z cebulkami
- 1 jajko roztrzepane widelcem
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- sól i pieprz
Przygotowanie dotyczy obu wariantów placków:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw ciasto odrobiną soli i pieprzu. Pierwsze ciasto podziel na 18 części, a drugie na 12. Rozgrzej na patelni olej. Każdą część ciasta kulaj w dłoniach, formując kulkę. Obtaczaj w mące, a następnie spłaszcz na placuszek i smaż na średniej mocy palnika, po obu stronach na złoty kolor.
Smacznego!
Uwagi: ziemniaki różnią się w zależności od gatunku konsystencją, niektóre są bardziej zbite, inne znów bardziej wodniste. Dlatego jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj jeszcze 1 jajko, a jeśli zbyt lejące to nieco więcej mąki.
Dzięki! uwielbiam kalafiora, a teraz będzie pod kolejną postacią 😉
Ale fantastyczny pomysł!! Wypróbuje z pewnością ! Pozdrawiam 🙂