Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to pomysł na naprawdę syty i pyszny obiad. Muszę też dodać, że to jeden z nielicznych obiadów, które w całości przygotowuje mój mąż. Po prostu kocham patrzeć jak zgrabnym ruchem podrzuca do góry placek wielkości patelni, a ten posłusznie wykonując obrót ląduje na niej z powrotem. Niestety przygotowanie placków jest dość czasochłonne, ale jeśli zetrzemy ziemniaki np. maszynką do mielenia mięsa to połowa sukcesu już za nami. Z całą pewnością warto przygotować ta potrawę, zachwyci swoim smakiem i można się najeść do syta. Zazwyczaj placki podaje się z gulaszem i my często tak robimy zjadając np. jednego dnia gulasz z kaszą, a kolejnego z plackami, ale tym razem prezentowany placek podany jest z pysznym sosem, mięsem mielonym i warzywami. Mięso mielone przygotowuje się znacznie szybciej, a wg mojego przepisu całość smakuje fenomenalnie. Polecam!
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 5-6 czubatych łyżek mąki
- cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub maszynką do mielenia ziemniaków. Dodać jajka, sól i pieprz do smaku i wszystko wymieszać, stopniowo dodając mąkę. (Jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste należy zlać trochę wody, dopiero dodawać kolejne składniki). Ciasto na placki powinno być lejące, ale też nie rzadkie i nie zbite, wyglądem jak gęsta śmietana.
Na rozgrzaną patelnie wlać olej rozgrzać go i chochelką do zupy wlać porcje ciasta. Rozsmarować po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Jeśli nie mamy wprawy w podrzucaniu placków pomagamy sobie szeroką łopatką by obrócić placek na drugą stronę lub smażymy mniejsze placki.
Sos mięsny
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 750g mięsa mielonego
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku, szczypta chili
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na patelni lub w garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso, aż straci swój surowy kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę dodać do mięsa i zeszklić. Cukinie i paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki dodać do mięsa, dusić 5 minut. Czosnek obrać drobno posiekać przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, dusić kolejne dwie minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, oprószyć delikatnie (nie za dużo) solą, pieprzem i na czubeczku łyżeczki chili, zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Gdyby sos okazał się zbyt gesty, dodać troszkę wody, zagotować, spróbować czy smak nam odpowiada, ewentualnie jeszcze doprawić.
Dodatkowo do podania sos czosnkowy
Przygotowanie:
Usmażony placek ułożyć na dużym talerzu, na połowę nalać sos i złożyć na pół. Na wierzchu posmarować sosem czosnkowym, jogurtem lub śmietaną.
Smacznego!
Komentarze