Kulinarnie

Placek po węgiersku

 

Placek po węgiersku

placek po węgiersku 4

Placek po węgiersku to pomysł na naprawdę syty i pyszny obiad. Muszę też dodać, że to jeden z nielicznych obiadów, które w całości przygotowuje mój mąż. Po prostu kocham patrzeć jak zgrabnym ruchem podrzuca do góry placek wielkości patelni, a ten posłusznie wykonując obrót ląduje na niej z powrotem. Niestety przygotowanie placków jest dość czasochłonne, ale jeśli zetrzemy ziemniaki np. maszynką do mielenia mięsa to połowa sukcesu już za nami. Z całą pewnością warto przygotować ta potrawę, zachwyci swoim smakiem i można się najeść do syta. Zazwyczaj placki podaje się z gulaszem i my często tak robimy zjadając np. jednego dnia gulasz z kaszą, a kolejnego z plackami, ale tym razem prezentowany placek podany jest z pysznym sosem, mięsem mielonym i warzywami. Mięso mielone przygotowuje się znacznie szybciej, a wg mojego przepisu całość smakuje fenomenalnie. Polecam!

 

Placek po węgiersku1

 

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub maszynką do mielenia ziemniaków. Dodać jajka, sól i pieprz do smaku i wszystko wymieszać, stopniowo dodając mąkę. (Jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste należy zlać trochę wody, dopiero dodawać kolejne składniki). Ciasto na placki powinno być lejące, ale też nie rzadkie i nie zbite, wyglądem jak gęsta śmietana.

Na rozgrzaną patelnie wlać olej rozgrzać go i chochelką do zupy wlać porcje ciasta. Rozsmarować po całej powierzchni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Jeśli nie mamy wprawy w podrzucaniu placków pomagamy sobie szeroką łopatką by obrócić placek na drugą stronę lub smażymy mniejsze placki.

placek po węgiersku 2

Sos mięsny

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 750g mięsa mielonego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku, szczypta chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Na patelni lub w garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso, aż straci swój surowy kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę dodać do mięsa i zeszklić. Cukinie i paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki dodać do mięsa, dusić 5 minut. Czosnek obrać drobno posiekać przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, dusić kolejne dwie minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, oprószyć delikatnie (nie za dużo) solą, pieprzem i na czubeczku łyżeczki chili, zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Gdyby sos okazał się zbyt gesty, dodać troszkę wody, zagotować, spróbować czy smak nam odpowiada, ewentualnie jeszcze doprawić.

placek po węgiersku 3

Dodatkowo do podania sos czosnkowy

Przygotowanie:

Usmażony placek ułożyć na dużym talerzu, na połowę nalać sos i złożyć na pół. Na wierzchu posmarować sosem czosnkowym, jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!

placek po węgiersku

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl