Placek migdałowy
Zaczęła się gonitwa świąteczna, a w niej trudno o codzienne przyjemności. Przyznaję, że nie mogłam już wytrzymać bez czegoś słodkiego do popołudniowej kawy. A przecież wszyscy wiedzą, że nic nie jest w stanie zastąpić domowego placka. I tak padło na placek migdałowy, wyśmienity by zastąpić popołudniowy mały głód. Ciasto jest zwyczajne bez żadnych udziwnień, ale… masa migdałowa na wierzchu zdecydowanie podnosi jego walory nie tylko smakowe. Polecam – spróbujcie sami!
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny do pieczenia
- 180 g cukru
- 6 jajek
- 400 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia – 1 saszetka
- 250 g kwaśnej, gęstej śmietany
- trochę tłuszczu do wysmarowania formy 32/39 cm
Dodatkowo na masę migdałową:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 250 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Tłuszcz utrzeć z cukrem. Kolejno nie przerywając ucierania wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami wsypywać do masy. Powoli dodawać kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie jednolite ciasto.
Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto i wyrównać. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni C. i piec 20 minut.
W tym czasie przygotować masę migdałową.
Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, wlać kremówkę i dokładnie wymieszać. Krótko zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając! Na końcu wrzucić płatki migdałów i gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąc placek z pieca, rozsmarować na nim masę migdałową. Z powrotem wstawić do piekarnika i piec w tej samej temp. 5-10 minut do lekkiego zarumienienia migdałów.
Gotowy placek odstawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na 20 kawałków.
Smacznego!
Komentarze