Placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą
Placek cytrynowy to proste, ucierane ciasto. Dopiero w połączeniu z owocami staje się naprawdę smaczne. Zaś słodka beza sprawia, że wygląda niesamowicie efektownie, słonecznie. Placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie powinien nikomu sprawić trudności. Dlatego na pewno świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty. Polecam.
Składniki:
- 2 puszki brzoskwiń po 850 ml
- 7 jaj
- 25 dag masła lub margaryny
- 35 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 dag mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina tłuszczu do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Brzoskwinie osączyć. Z 3 jaj białka oddzielić od żółtek, przykryć i wstawić do lodówki. Miękki tłuszcz utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysta masę. Podczas ucierania wbijać stopniowo żółtka i pozostałe jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32/39 cm wysmarować tłuszczem i rozsmarować na niej ciasto. Na spodzie ułożyć połówki brzoskwiń, wypukłą strona do góry. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny. Masę bezową rozsmarować pomiędzy owocami na cieście na 20 minut przed końcem pieczenia. Placek można podawać razem z bitą śmietaną.
Smacznego!
Komentarze