Kulinarnie

Placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą

 

Placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą

Placek cytrynowy to proste, ucierane ciasto. Dopiero w połączeniu z owocami staje się naprawdę smaczne. Zaś słodka beza sprawia, że wygląda niesamowicie efektownie, słonecznie.  Placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie powinien nikomu sprawić trudności. Dlatego na pewno świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty. Polecam.

placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą

Składniki:

  • 2 puszki brzoskwiń po 850 ml
  • 7 jaj
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 35 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina tłuszczu do posmarowania blachy

 

placek cytrynowy z brzoskwiniami i bezą1

 

Przygotowanie:

Brzoskwinie osączyć. Z 3 jaj białka oddzielić od żółtek, przykryć i wstawić do lodówki. Miękki tłuszcz utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysta masę. Podczas ucierania wbijać stopniowo żółtka i pozostałe jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 32/39 cm wysmarować tłuszczem i rozsmarować na niej ciasto. Na spodzie ułożyć połówki brzoskwiń, wypukłą strona do góry. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.

Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny. Masę bezową rozsmarować pomiędzy owocami na cieście na 20 minut przed końcem pieczenia. Placek można podawać razem z bitą śmietaną.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl