Prosto z Włoch pikantne risotto z wątróbką
Do przygotowania tego szybkiego dania można użyć wątróbki drobiowej, cielęcej, wołowej lub wieprzowej. Ewentualnie można użyć wieprzowinę od szynki. Delikatny ryż, mięciutka wątróbka, chrupiący boczek, papryki i ogórek czyż to nie brzmi świetnie? To wszystko składa się na risotto z wątróbką. W trakcie gotowania rozchodzi się wspaniały, kuszący aromat. Całość jest dobrze doprawiona, tworzy pyszne, kolorowe danie na obiad lub super kolacje. Polecam.
Składniki dla 4 osób:
- 200 g długoziarnistego ryżu
- Sól
- 2 cebule
- 100 g boczku
- 500 g wątróbki
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 czerwone papryki
- 2 konserwowe ogórki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/8 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 18 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić aby odciekł.
Wątróbkę pokroić w paseczki, zmieszać z mąką i pieprzem. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Papryki i ogórki oczyścić i pokroić w paski.
Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Wątróbkę usmażyć po 3 minuty z każdej strony, posolić i odstawić.
Do usmażonego boczku dodać cebulę i masło. Dodać słodką paprykę, bulion i zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i gotować przez 5 minut. Dodać ugotowany ryż, wątróbkę, ogórek, wymieszać i pozostawić na chwilę, na patelni. Doprawić do smaku ponownie przemieszać oprószyć natką pietruszki i gotowe.
Smacznego!
risotto na ostro. z przyjemnością podrapię sobie w taki sposób podniebienie.