Pikantne przekąski
Pikantne przekąski to kolejna propozycja wspaniałych, okrągłych kanapeczek na białym pieczywie, przybrana w różnorodny sposób tworząc niezapomniany bukiet smaków. Idealnie nadają się na wieczorne pogaduszki w gronie przyjaciół i jako zakąska do alkoholu.
Składniki:
- 24 krążki chleba o średnicy 4-5 cm
- 50 g masła
- 8 plasterków salami
- 4 małe korniszony, 2 oliwki
- 4 papryczki peperoni
- 100 g wędzonego łososia
- jajka ugotowane na twardo
- 100 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 12 cząstek mandarynek
- 100 g sera śmietankowego
- 12 plasterków ogórka świeżego
- 4 plasterki polędwicy
- 4 mini kolby kukurydzy
- 4 liście sałaty
- 30 g szynki
- słodka papryka, rzeżucha, natka pietruszki, koperek, zioła
Przygotowanie:
Krążki chleba przed przygotowaniem można opiec w tosterze ale nie jest to konieczne. Po przestygnięciu posmarować masłem i przygotować po 4 przekąski z każdego rodzaju.
- plasterek salami, mały korniszonek, papryka peperoni, plasterek oliwki
- plaster wędzonego łososia zwinięty w rulonik, ćwiartki jajek na twardo, koperek
- plasterek mięsa z kurczaka, 3 cząstki mandarynki, pietruszka włoskie orzechy
- świeży serek śmietankowy wyciśnięty szprycą, posypany słodką papryką i rzeżuchą
- plasterki ogórka, złożony plaster polędwicy, mini kukurydza, rzeżucha
- liść sałaty, plasterki szynki zwinięty w rulonik w środku z niespodzianką w postaci kawałka łososia i pietruszka
Rada: Na przekąski najlepsze jest białe pieczywo. Nie należy używać bardzo świeżego pieczywa, które będzie się kruszyć w trakcie krojenia. Wykrawanie okrągłych kanapek ułatwi ostra, okrągła foremka do ciastek.
Komentarze