Piersi kurczaka w cieście francuskim
Piersi kurczaka w cieście francuskim – to naprawdę świetny pomysł na niecodzienny obiad lub kolację ze znajomymi. Od nas samych zależy co oprócz kurczaka znajdzie się we francuskim zawiniątku i jak duże one będzie. Zdecydowałam się na spore porcje, idealne jako danie główne. Poza kurczaczkiem w nadzieniu znalazła się cebula, odrobina szynki i żółty ser. Wszystko razem rewelacyjnie współgrało ze sobą tworząc jedną naprawdę smaczną kompozycję. Mięso jest soczyste, cebulka dobrze wysmażona i aromatyczna, a delikatnie ciągnący się ser dopełnia całość. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 2 blaty francuskiego ciasta (1 blat na 2 porcje)
- 2 cebule
- 2 -3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 25 dag dowolnej szynki, boczku lub kiełbasy
- 20 dag startego, żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 2 -3 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek w proszku
Przygotowanie kurczaka w cieście francuskim
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem przesmażyć przez 2-3 minuty. Zsunąć na talerzyk i odstawić na bok by wystygła.
Piersi pokroić na kawałki (jak do nuggetsów). Tak by powstało 12 kawałków mięsa, mniejsze łatwiej się smażą. Oprószyć przyprawami i smażyć na tej samej patelni z obu stronach. Maksymalnie po 2-3 minuty z każdej strony by nie wysuszyć mięsa. Obsmażamy je by ściąć białko i zapobiec wyciekaniu soków w trakcie pieczenia (nie będą rozmiękczać ciasta). Odstawiamy patelnie by mięso wystygło.
Na stolnicy rozwijamy blat ciasta, dzielimy na dwie części. Każdą część nacinamy tworząc po prawej i lewej stronie w miarę równe paski, około półtora centymetra każdy. Środek około 3 cm zostawimy w całości (patrz zdjęcie).
Na środku ciasta układamy 1/4 farszu z cebuli i szynki. Następnie po 3 kawałki mięsa i obficie zasypujemy 1/4 sera. Zakrywamy farsz przekładając pod lekkim skosem paski ciasta. Pamiętając by robić to naprzemiennie. Gotowe zawiniątka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystkie układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 -30 minut aż będą rumiane.
Najlepszymi dodatkami będą warzywa w postaci surówki lub sałatki. Sama podałam je z kabaczkiem faszerowanym ryżem. To mięso przygotowałam w pełni lata kiedy sezon na cukinie kwitł i gdzieś mi się zapodział przepis. Po czasie doczekał się publikacji i mam nadzieję, że będziecie z niego korzystać.
Smacznego!
Komentarze