Kulinarnie

Piersi kurczaka w cieście francuskim

 

Piersi kurczaka w cieście francuskim

Piersi kurczaka w cieście francuskim2 — kopia

Piersi kurczaka w cieście francuskim – to naprawdę świetny pomysł na niecodzienny obiad lub kolację ze znajomymi. Od nas samych zależy co oprócz kurczaka znajdzie się we francuskim zawiniątku i jak duże one będzie. Zdecydowałam się na spore porcje, idealne jako danie główne. Poza kurczaczkiem w nadzieniu znalazła się cebula, odrobina szynki i żółty ser. Wszystko razem rewelacyjnie współgrało ze sobą tworząc jedną naprawdę smaczną kompozycję. Mięso jest soczyste, cebulka dobrze wysmażona i aromatyczna, a delikatnie ciągnący się ser dopełnia całość. Polecam!

Piersi kurczaka w cieście francuskim1 — kopia

Składniki dla 4 osób:

  • 2 blaty francuskiego ciasta (1 blat na 2 porcje)
  • 2 cebule
  • 2 -3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 25 dag dowolnej szynki, boczku lub kiełbasy
  • 20 dag startego, żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek w proszku

 

Piersi kurczaka w cieście francuskim — kopia — kopia

Przygotowanie kurczaka w cieście francuskim

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem przesmażyć przez 2-3 minuty. Zsunąć na talerzyk i odstawić na bok by wystygła.

Piersi pokroić na kawałki (jak do nuggetsów). Tak by powstało 12 kawałków mięsa, mniejsze łatwiej się smażą. Oprószyć przyprawami i smażyć na tej samej patelni z obu stronach. Maksymalnie po 2-3 minuty z każdej strony by nie wysuszyć mięsa. Obsmażamy je by ściąć białko i zapobiec wyciekaniu soków w trakcie pieczenia (nie będą rozmiękczać ciasta). Odstawiamy patelnie by mięso wystygło.

Na stolnicy rozwijamy blat ciasta, dzielimy na dwie części. Każdą część nacinamy tworząc po prawej i lewej stronie w miarę równe paski, około półtora centymetra każdy. Środek około 3 cm zostawimy w całości (patrz zdjęcie).

Na środku ciasta układamy 1/4 farszu z cebuli i szynki.  Następnie po 3 kawałki mięsa i obficie zasypujemy 1/4 sera. Zakrywamy farsz przekładając pod lekkim skosem paski ciasta. Pamiętając by robić to naprzemiennie. Gotowe zawiniątka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystkie układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 -30 minut aż będą rumiane.

Najlepszymi dodatkami będą warzywa w postaci surówki lub sałatki. Sama podałam je z kabaczkiem faszerowanym ryżem. To mięso przygotowałam w pełni lata kiedy sezon na cukinie kwitł i gdzieś mi się zapodział przepis. Po czasie doczekał się publikacji i mam nadzieję, że będziecie z niego korzystać.

Smacznego!

Piersi kurczaka w cieście francuskim3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl