Pieczone filety w sosie barbecue
To prosta potrawa, przy której nie napracujemy się specjalnie, czasu również nie wymaga wiele. Jest namiastką grillowanego mięsa, ale o wiele delikatniejsza. Filety choćby z uwagi na brak skórki nie mogą być mocno przypiekane by ich nie spalić i całkowicie nie wysuszyć. Pieczone w sosie z dodatkiem warzyw stanowią kompletne danie, są delikatne i smakują sosem.
By je przygotować potrzebujemy oczywiście filety, w zależności ile planujemy porcji tyle filetów. Sos barbecue i warzywa z którymi ma być podany. U mnie jak widać na zdjęciu jest marchewka.
Sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ewentualnie możemy zastąpić go gotowym sosem barbercue.
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
- 1/3 łyżeczki ziarenek chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- Pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek z ziarenkami chili. Dodać koncentrat, przemieszać. W wodzie rozpuścić mąkę i zalać. Połączyć z pozostałymi składnikami i mieszając gotować do zgęstnienia. Sos smakuje na zimno i na ciepło. Ostatnio podawałam w towarzystwie chińszczyzny, smakowało wyśmienicie.
Filety myjemy, osuszamy, ewentualnie pozbywamy się niepotrzebnych błonek. Układamy filety w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy odrobiną soli i wlewamy połowę sosu dokładnie mieszamy w nim kurczaka by był cały oblepiony sosem. Rozkładamy na mięsie marchewkę pokrojoną w grubsze słupki i wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie przewracamy filety na drugą stronę, marchewka będzie na dnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pieczemy kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie upieczony.
Smacznego!
Widzę same pyszności na tym zdjęciu jak znajdę trochę czas to z chęcią wypróbuje ten przepis 🙂