Pieczone ćwiartki kurczaka z marchewką, cebulką i ziemniakami
Drób jest najczęściej zjadany przez całą populację świata. To smaczne, delikatne, białe mięso można przyrządzić na setki sposobów. Proponuję pieczone ćwiartki kurczaka wraz ze wszystkimi dodatkami do obiadu. Dzięki czemu zaoszczędzamy wiele czasu i przyrządzamy potrawę zdrową, bardzo aromatyczną, smaczną i soczystą.
Składniki dla 3 osób
- 3 ćwiartki kurczaka
- 4 duże marchwie
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Kilka ziemniaków
- Marynata:
- W 2 łyżkach oliwy rozprowadzić 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę curry, szczyptę pieprzu, szczyptę chili, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki.
Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka z obu stron dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć na blasze lub w jakimś naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod gorącą wodą, marchewkę obrać i pokroić na talarki, obraną cebulę i czosnek również posiekać na talarki. Obłożyć kurczaka ze wszystkich stron warzywami przykryć folią lub pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec godzinę w 200 C. Na ostatnie 10 minut ściągnąć folię by się skórka ładnie zrumieniła.
Piekąc w taki sposób z kurczaka wytopi się nadmierny tłuszcz, który wraz ze skraplającą się parą stworzy smaczny sos. Po upieczeniu można go zagęścić , wlewając, 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Podać obiad zaraz po upieczeniu z sosem lub bez. Danie bez sosu jest nie tylko pyszne ale i niskokaloryczne.
Smacznego.
Komentarze