Pieczona karkówka
Karkówka wieprzowa jest mięsem naprawdę uniwersalnym, bo możemy przygotować z niej wiele potraw, bardzo łatwych, jak i nieco bardziej skomplikowanych, możemy przyprawić ją w bardzo różny sposób by za każdym razem smakowała jak zupełnie inne, niepowtarzalne danie. Pieczona karkówka zaliczana jest do gatunku nielicznych rodzajów mięs, która jest bardzo smaczna duszona, grillowana, smażona, czy pieczona. Na dodatek przygotowując ją wg ostatniego wariantu zaoszczędzamy sporo czasu, zamiast stać kuchni możemy odpocząć np. przy literaturze. Ponadto pieczony posiłek jest znacznie mniej kaloryczny i o wiele zdrowszy niż to samo w wersji smażonej. Polecam również pyszne roladki wieprzowe właśnie z karkówki.
Moja dzisiejsza propozycja to karkówka pieczona, którą możemy przygotować w całości lub pokrojoną na plastry nieco grubsze niż sznycle.
Składniki
- Porcja mięsa (wielkość wg uznania ja akurat przygotowywałam dla 5 osób i zużyłam około 1,1/2 mięsa, karkówki wieprzowej)
- Przyprawy: 1 łyżka vegety, czosnek, kolendra, chili (zamiennie pieprz jeśli smak ma być mniej wyrazisty), słodka papryka, tymianek, kilka kropli sosu sojowego lub magii
- 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody
- 1 duża czerwona cebula
- Jeśli przygotowujemy cały obiad tak jak ja od razu, to jeszcze ziemniaki
Przepis
Umyte mięso kroimy na plastry i smarujemy marynatą przygotowaną ze wszystkich przypraw wymieszanych z olejem, wodą i magii, następnie układamy na blasze Nie używam soli w Vegecie jest jej aż nadto. Po całości rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki i między kawałki mięsa wciskamy obrane ziemniaczki. Ja zawsze układam ziemniaki w całości, nie krojone są o wiele smaczniejsze. Całość przykrywamy folią do pieczenia lub aluminiową, nakłuwamy w niej kilka dziurek, można również użyć rękawku do pieczenia, spełni taką sama rolę.
Przygotowane danie wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach najlepiej w termo obiegu. Po tym czasie zdejmujemy folię i zostawiamy na jeszcze 10 minut i gotowe.
Smacznego
Komentarze