Pieczeń rzymska – czyli kolejny pomysł na mięso mielone.
Mięso mielone zwykle nie cieszy się one dobrą sławą. Dlatego moje pomysły i sposób przyrządzenia sprawią, że smakuje zupełnie inaczej. Ponadto kusi wyglądem i nie jest skomplikowane w przygotowaniu, wręcz przeciwnie. Jak sama nazwa mówi jest to pieczeń więc musimy poświęcić czas tylko na przygotowanie. Po wstawieniu do piekarniku nie musimy doglądać mięsa. Pieczeń rzymska zawsze wypieka się idealnie i wybornie smakuje. Do swojej pieczeni przygotowuje sos jogurtowo-czosnkowy. Jest jej doskonałym uzupełnieniem bez względu na to czy ma to być danie główne czy dodatek do kolacji.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego, wołowo – wieprzowego
- 2 jajka
- Duża cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 -3 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz, odrobina chili,
- 1 czubata łyżka majeranku
- 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
- 1 długa cukinia, lub 2 średniej wielkości
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy 5 minut.
Blanszowanie, polega na zanurzeniu cukinii we wrzątku przez 5 minut, po tym czasie należy zalać cukinie zimną wodą.
Z pozostałych składników dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Następnie rozkładamy połowę masy na pergaminie lub foli spożywczej. Układamy na środku cukinię i pokrywamy pozostałym mięsem. Przy pomocy papieru mocno ściskamy mięso formując spłaszczony walec i przekładamy go na blaszkę w taki sposób by zdjąć papier. Nie pieczemy w papierze, pomaga on nam tylko w przygotowaniu. Dzięki temu skórka jest bardziej dopieczona, a z mięsa wytopi się niepotrzebny tłuszczyk. Najłatwiej przygotowuje się taką pieczeń w długiej keksówce lub dwóch mniejszych. Niestety ja w tym momencie nie miałam dostępnych dlatego piekłam w normalnej formie.
Pieczemy 1 godzinę w 180°C. W zależności od piekarnika mogą wystąpić niewielkie różnice. Po tym czasie sprawdzamy czy mięsko jest już z wierzchu chrupiące i przypieczone. Jeśli tak, jest gotowe. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze przez 10 kolejnych minut w nieco wyższej temperaturze 200°C. Gotowe 🙂
Spróbujcie sami
Smacznego!
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- daj łapkę w górę
- zostaw komentarz
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Komentarze