Pieczarki nadziewane mięsem mielonym
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, to prosta w przygotowaniu potrawa, ale jakże smaczna. Pieczarka połączona z mięsem i serem to fantastyczne zestawienie i smakuje rewelacyjnie. Pieczarki można przygotować na kolację, a nawet jak ja na obiad. Podałam w towarzystwie frytek z batatów i zapewniam, że był to znakomity posiłek. Polecam również pieczarki z serem 🙂
Składniki:
- 8 dużych pieczarek (zakładam po 2 na osobę)
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
- 500 g mięsa mielonego
- duża cebula lub dwie mniejsze mogą być czerwone lub białe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz i sos sojowy do smaku
- 1/3 szklanki żółtego sera drobno startego
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie wytrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nie płukać w wodzie, bo nią zbytnio nasiąkną. Oderwać korzonki i pokroić w kosteczkę. Pietruszkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę, dodać korzonki i przesmażyć. Tak długo aż odparuje cały sok. Gdy nieco przestygną dodać do mięsa mielonego wraz z pietruszką. Doprawić do smaku. Ja dodałam 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę soli i 3/4 łyżeczki pieprzu.
Dobrze wyrobić mięsną masę aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić na 8 części i każdą napełnić kapelusz pieczarki.
Ser przesypać na talerzyk i maczać w nim grzyb, dotykając mięsną częścią, tak by okruszki sera oblepiły całe mięso. Od razu układać w żaroodpornym naczyniu.
Piekarnik nagrzać do 200°C wstawić naczynie z grzybami i zapiekać przez 30-35 minut, aż ser się pięknie zarumieni.
Smacznego 🙂
Komentarze