Kulinarnie

Pianka truskawkowa

 

Pianka truskawkowa.

pianka truskawkowa1

Pianka truskawkowa to orzeźwiające ciasto, deser o smaku truskawek i z truskawkami, przypominający sernik na zimno lub jogurtowiec idealny na podwieczorek. Ozdobiony czekoladowymi rurkami pięknie wygląda i cudnie smakuje. Super na tą porę roku, kiedy mona kupić pyszne sezonowe truskawki.

pianka truskawkowa2

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 2 opakowania galaretek o smaku truskawkowym
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia
  • Około 30 dag truskawek
  • 1 opakowanie rurek lub biszkoptów.

pianka truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, zostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Formę w której przygotowujemy ciasto wysmarować olejem. Ja użyłam  pojemnika na żywność o rozmiarach 18/18 cm. Najlepiej olej naleć na papierowy ręcznik i dokładnie natłuścić cały pojemnik. Olej sprawi, że gotowy deser idealnie wyślizgnie się z pojemnika bez uszkodzenia struktury ciasta.
  3. Mleko przelać do misy miksera i miksując spienić je.
  4. Truskawki umyć obrać pokroić na plastry, kilka zostawić do dekoracji.
  5. Do mleka wlać zimne galaretki i ponownie całość spienić.
  6. Wlać do naczynia na wysokość 1.5 -2 cm i wstawić do zastygnięcia w lodówce, albo na chwilę do zamrażalnika będzie szybciej.
  7. Wyjąć dookoła pojemnika powkładać rurki, a na piankę warstwę truskawek.
  8. Ponownie wlać około 2 cm pianki i ponownie odstawić do zastygnięcia.
  9. Powtarzać czynność z pianką, truskawkami i chłodzeniem aż do wyczerpania składników i gotową zostawić na 2 – 3 godziny w lodówce co mocnego stężenia. Poszczególne warstwy zastygają dość szybko więc wcale nie przygotowuje się tego deseru bardzo długo.
  10. Na koniec najlepiej nożem obkroić deser dookoła ścianek sunąć po ścianie pojemnika. Nakryć pojemnik talerzem i odwrócić energicznie do góry nogami. Całość z łatwością wyślizgnie się na talerz.
  11. Udekorować wg uznania u mnie jak widać kilka rurek i truskawki. Gotowe!

Smacznego

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl