Ogórki z kremem camembert
Jeśli szukamy oryginalnej przekąski na imprezę, albo nieco innego dodatku do dania z mięsem, to ogórki z kremem camembert wspaniale będą się nadawać. Przygotowanie ich nie stworzy nikomu problemu, a na pewno wszystkim posmakują i będą pięknie zdobić półmiski. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 1 długi ogórek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko ugotowane na twardo i obrane ze skorupki
- 150 g sera śmietankowego
- 75 g sera camembert
- 2 łyki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrany ogórek przekroić wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką nasiona i posolić.
Jajko i ser pokroić na kawałki, dodać ser śmietankowy, drobno pokrojony koperek i natkę. Całość wymieszać i podzielić na 3-4 porcje, które kolejno miksować do uzyskania konsystencji puree. Do tej czynności najlepiej posłuży ręczny blender albo malakser.
Puree doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby okazało się zbyt gęste dodać niewielką ilość śmietany lub greckiego jogurtu naturalnego.
Ogórek osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na jednakowej wielkości kawałki i ułożyć na półmisku. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i udekorować wydrążone ogórki ozdobnymi spiralami.
Dodatkowo możną przybrać koperkiem, podawać z wędlinami, mięsem lub pełnoziarnistym chlebem z masłem.
Smacznego!
Komentarze