Nakrycie stołu na codzień i od święta
Stoliczku nakryj się – chyba każdy zna to powiedzenie. Dziś wykorzystam je by zwrócić Waszą uwagę na nakrycie stołu, a dokładniej odpowiednie i staranne nakrycie. W gonitwie przygotowania menu i siebie by zabłysnąć kiedy odwiedzają nas goście często zapominamy o najważniejszym. Mianowicie o odpowiednim nakryciu stołu, a tak naprawdę to on, stanowi kulminacyjny punk. Bez względu na to czy organizujemy przyjęcie, przygotowujemy uroczystą kolacje wigilijną, obiad czy zapraszamy przyjaciółkę zawsze powinniśmy pamiętać by zachować efektowny wygląd stołu. Stół jest jednym z najważniejszych elementów, to przy nim podczas przyjęć zasiadają rodziny i spędzają wspólnie czas. Dekoracja stołu odgrywa ogromne znaczenie. Powinna być elegancka i uroczysta, stosownie do klimatu jaki zamierzamy stworzyć. Zobacz, jak sprawić by Twój stół był wyjątkowy i podkreślał charakter uroczystości. Oto kilka inspiracji i podpowiedzi, jak udekorować stół.
Kilka stałych zasad, którymi powinniśmy się kierować przygotowując się na wizytę gości.
- Nakrycie stołu koniecznie musi harmonizować z wystrojem wnętrza
- Obrus, czy też bieżnik bez względu na jego styl (świąteczny, kolorowy, biały) musi zawsze być dokładnie wyprasowany, świeży i czysty.
- Uzupełnieniem są serwetki, które również powinny się pięknie prezentować. Jeśli z materiału to również dokładnie wyprasowane w obu przypadkach (materiał, papier)ładnie złożone.
- Ważnym elementem dekoracji są kwiaty, które nie powinny krzykliwie rzucać się w oczy. Kwiaty to ten akcent, który sprawia, że pomieszczenie wydaje się milsze i od razu czuć kobiecą rękę. Dlatego zawsze powinny się znajdować w takim miejscu by bez trudu były dostrzeżone, jednakże nie przykuwały nadmiernej uwagi.
- W okresie świątecznym kwiaty mogą spólne elementy dekoracyjne odzwierciedlające porę roku i święta.
- Kolejnym elementem dekoracji są świece. Nic tak nie wprawia w wyjątkowy nastrój jak migoczące płomyki świec. Cieszmy się nimi jesienią i zimą bo w pozostałych porach roku tylko późne wieczory będą sprzyjały do korzystania z ich uroków. W czasie przyjęć mniej oficjalnych i świąt tworzą przepiękną dekorację połyskując tańczącymi ognikami z wielu miejsc pomieszczenia w którym przebywamy.
- Nienaganna pani domu albo gospodarz powinni być wyczuleni na wiele rzeczy w trakcie przyjmowania gości. Jedną z nich stanowią brudne naczynia. Nic tak nie szpeci stołu i odrywa uwagę od biesiady i miłej rozmowy jak zużyte talerze. Koniecznie muszą być w porę uprzątnięte.
- Pamiętajmy, że elegancja tkwi w prostocie – zwracajmy uwagę by stół nie był przeładowany.
- Półmiski nie zapełniajmy po same brzegi i zwracajmy kolejną uwagę by brzegi nie były poplamione sosem. To wygląda wyjątkowo nieestetycznie.
- Kanapki i przekąski układamy na półmiskach rzędami, a nie stertami by nie uszkodzić dekoracji i zapewnić pełną swobodę wyboru.
- Zawsze nawet najzwyklejsza potrawa czy przystawka powinna być efektownie przybrana dekoracją.
- Półmiski podajemy zawsze z lewej strony, a zużyte naczynia zbieramy z prawej.
To na tyle, więcej informacji i szczegółów typu gdzie powinny znajdować się kieliszki lub jak ułożyć sztućce znajdziecie tutaj. A tu być może kilka inspiracji na świąteczny stół.
Komentarze