Nie rób zakupów spożywczych każdego dnia, oszczędzaj czas i pieniądze!
Wreszcie wszyscy możemy cieszyć się czasami kiedy niczego w sklepach nie brakuje. Młodsze pokolenie może już nie pamiętać tych czasów. Jednakże musi uwierzyć mi na słowo, że to co teraz jest tak powszechne kiedyś było nieosiągalne. Już nawet nie mam na myśli czasów kiedy to półki wypełniał ocet. Ale takie kiedy nawet rodzime produkty były trudno dostępne, a o egzotycznych można był marzyć. Obecnie egzotyczne owoce, holenderskie czy szwajcarskie sery, francuskie wina, są w sprzedaży przez cały rok i to w bogatym wyborze. Wszystko mamy w zasięgu ręki.
Magia supermarketów kusi tak bogatym, różnorodnym i kolorowym asortymentem, że aż trudno mu się oprzeć. Wielokrotnie robimy zakupy artykułów spożywczych za często, kupujemy za dużo rzeczy, które szybko się psują. By gotowanie było rozkoszą dla podniebienia i jednocześnie nie stało się zmorą dla kieszeni powinniśmy kupować to co konieczne i jak najtaniej. Oczywiście możemy przeznaczyć jakichś niewielki budżet na zakup owoców czy innych produktów, których dotąd nie próbowaliśmy, czy nie znamy. Jednakże to powinno być okazjonalnym wyjątkiem od reguły, a nie zasadą dnia powszedniego. Obecnie na świecie panuje trend konsumpcyjny. Kupujemy o wiele więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. A potem na siłę wymyślamy co tu zrobić bo kończy się termin, albo żywność ląduje w koszu na śmieci.
Biorąc pod uwagę, że tylu ludzi cierpi głód i niedostatek na świecie to naprawdę żal tego jedzenia. No i co najważniejsze żal pieniędzy na które musimy zapracować. Krótko mówiąc wszystko sprowadza się do tego, że tracimy czas i kasę, którą z przyjemnością można by wydać na inne przyjemności. Zamiast narzekać że nie mamy czasu na to czy na tamto, warto pomyśleć jak go znaleźć i ustalić sobie odpowiednią hierarchię tego co jest dla nas ważne i mniej ważne. Zainteresowanych proponuje te oto porady.
Kilka rad na przemyślane zakupy:
- raz w tygodniu należy zrobić przegląd zapasów w domu, zapisując co trzeba dokupić
- zaplanowanie jadłospisu na cały tydzień pozwoli zaoszczędzić czas i można od razu zakupić wędliny i mięso do tygodniowego menu
- jarzyny i ziemniaki też wystarczy kupić raz w tygodniu
- marchew, buraki, seler, por i pietruszka najlepiej przechowują się w lodówce zaś kapustę i ziemniaki przechowywać oddzielnie w koszu i zaciemnionym miejscu
- śmietanę, ser, masło również przechowuje się w lodówce są to produkty, które także kupuje się na cały tydzień, mają długą datę ważności i na pewno się nie zepsują
- wszystkie zielone jarzyny, rzodkiewki, szczypiorek, sałatę czy koperek zawsze kupujemy świeże – długo przechowywane tracą swoje wartości witaminowe
- nie planujemy zimowych potraw latem, a letnich w zimie, nie będą ani tak smaczne jak powinny, a ich całkowity koszt znacznie przekroczy normę
- tanie produkty warto kupować na zapas i większą partię zamrozić
- nigdy nie chodzimy na zakupy głodni, udowodnione jest, że wówczas kupuje się znacznie więcej niż potrzeba
Zdarzają się sytuacje, że chcemy coś ugotować, coś co wcześniej nie było przewidziane w jadłospisie lub wpadają znajomi na niezapowiedziana kolację. Dlatego bardzo ważne jest by pewne produkty zawsze były w domu. Nigdy nie powinno ich zabraknąć i na bieżąco należy je uzupełniać.
- chleb, chrupki, suchary ( jeden chleb zawsze powinien być w zamrażalniku)
- ryż, mąka, kasza, makaron
- cukier, sól, ocet
- olej, margaryna, masło
- sery
- konserwy mięsne i rybne
- konserwy, przetwory owocowe i warzywne albo mrożone
- mleko pasteryzowane i skondensowane
- dżem, miód
- soki owocowe
- woda mineralna
- kawa i kilka rodzajów herbat: czarna, zielona i owocowe
- również ziołowe herbatki
- pakowane ciasteczka dla niespodziewanych gości
Sama stosuję te zasady od lat i wierzę, że i dla Was będą pomocne. A jeśli mam już spędzać czas na zakupach to wolę się skupić na wyborze ładnej bluzki czy innej rzeczy, która sprawi mi przyjemność. 😉
🙂 Mam na lodówce – jak coś się w domu kończy , dopisujemy… Raz w tygodniu zakupy makro 🙂