Napoleonki
To super smaczne, a wręcz wyśmienite ciastka, szczególnie kiedy mamy do wykorzystania nadmiar żółtek. Napoleonki przygotowuje się w prosty i szybki sposób bez pieczenia, efekt końcowy jest zaskakujący, pięknie się prezentują i fantastycznie smakują. Jedynie długiego czasu wymaga zgęstnienie masy budyniowej, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 4 szklanek mleka (1 litr)
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 opakowania herbatników (ilość herbatników tak naprawdę zależy od wielkości opakowań i wielkości formy)
- cukier puder do oprószenia
Kwadratowa forma 28/24
Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie na dnie układamy herbatniki jeden przy drugim. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Pozostałe mleko wraz z mąką, budyniem i żółtkami miksujemy na gładką masę. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować (wrzeć) wlewamy zimną masę do gotującej i bardzo szybko mieszamy albo miksujemy tak długo, aż masa zgęstnieje. Ja to zrobiłam przy użyciu drewnianej łyżki. Masa może przywierać do dna garnka dlatego mieszać trzeba cały czas i dość energicznie by tego uniknąć.
Gęstą, gorąca masę wlewamy na herbatniki i układamy na niej kolejną warstwę z herbatników. Tak samo jak na początku ciasno, jeden herbatnik przy drugim. Tak przygotowane ciasto odstawimy, aż całość wystygnie i zgęstnieje. Zimne najlepiej wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty, robiąc cięcia między herbatnikami.
Smacznego
Komentarze