Kulinarnie

Napoleonki

 

Napoleonki

napoleonki4

To super smaczne, a wręcz wyśmienite ciastka, szczególnie kiedy mamy do wykorzystania nadmiar żółtek. Napoleonki przygotowuje się w prosty i szybki sposób bez pieczenia, efekt końcowy jest zaskakujący, pięknie się prezentują i fantastycznie smakują.  Jedynie długiego czasu wymaga zgęstnienie masy budyniowej, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

napoleonki5

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 4 szklanek mleka (1 litr)
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 opakowania herbatników (ilość herbatników tak naprawdę zależy od wielkości opakowań i wielkości formy)
  • cukier puder do oprószenia

Kwadratowa forma 28/24

napoleonki

Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie na dnie układamy herbatniki jeden przy drugim. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Pozostałe mleko wraz z mąką, budyniem i żółtkami miksujemy na gładką masę. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować (wrzeć) wlewamy zimną masę do gotującej i bardzo szybko mieszamy albo miksujemy tak długo, aż masa zgęstnieje. Ja to zrobiłam przy użyciu drewnianej łyżki. Masa może przywierać do dna garnka dlatego mieszać trzeba cały czas i dość energicznie by tego uniknąć.

napoleonki1

Gęstą, gorąca masę wlewamy na herbatniki i układamy na niej kolejną warstwę z herbatników. Tak samo jak na początku ciasno, jeden herbatnik przy drugim. Tak przygotowane ciasto odstawimy, aż całość wystygnie i zgęstnieje. Zimne najlepiej wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty, robiąc cięcia między herbatnikami.

Smacznego

napoleonki2

napoleonki3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl