To oryginalne danie polecamy nie tylko amatorom szpinaku. Pikantny farsz z czosnkiem doskonale współgra z delikatnym smakiem naleśnikowego ciasta. Niespodzianką w tym przepisie jest piwo, które sprawia, że naleśniki są takie niezwykłe. Potrawa w sam raz na obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 3-4 osób
- około 200 g mąki
- 2 jajka
- łyżka startego, żółtego sera
- szklanka piwa
- szklanka wody
- sól, 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
- 500 g szpinaku
- 150 g szynki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos:
- łyżeczka mąki
- 3/4 szklanki śmietanki
- sól, gałka muszkotałowa
- łyżka startego, żółtego sera
Przygotowanie:
Jajka, piwo, wodę i olej dokładnie zmiksować. Następnie dodać łyżkę startego sera i tyle mąki by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Starannie wszystko wymieszać i odstawić ciasto na pół godziny do lodówki.
Patelnie posmarować cieniutką warstwą tłuszczu, mocno rozgrzać. Łyżką wazową wlewać ciasto i rozprowadzać po patelni. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. tak samo usmażyć z reszty ciasta pozostałe naleśniki.
Masło podsmażyć z mąką, rozprowadzić mlekiem, dodać pokrojony i obgotowany w 2 szklankach wody szpinak (odsączony). Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Chwilę poddusić, stale mieszając. dodać pokrojona w paski szynkę.
Naleśniki smarować farszem, zwijać i układać w żaroodpornym, wysmarowanym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z mąką i doprawioną solą oraz gałka muszkatołową. Posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!
Autorem przepisu jest szkoła kulinarna.
Komentarze