Kulinarnie

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w śmietanowym sosie

 

To oryginalne danie polecamy nie tylko amatorom szpinaku. Pikantny farsz z czosnkiem doskonale współgra z delikatnym smakiem naleśnikowego ciasta. Niespodzianką w tym przepisie jest piwo, które sprawia, że naleśniki są takie niezwykłe. Potrawa w sam raz na obiad lub kolację z przyjaciółmi.

nalesniki

 

Składniki dla 3-4 osób

  • około 200 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżka startego, żółtego sera
  • szklanka piwa
  • szklanka wody
  • sól, 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Nadzienie:

  • 500 g szpinaku
  • 150 g szynki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • łyżeczka mąki
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • sól, gałka muszkotałowa
  • łyżka startego, żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jajka, piwo, wodę i olej dokładnie zmiksować. Następnie dodać łyżkę startego sera i tyle mąki by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Starannie wszystko wymieszać i odstawić ciasto na pół godziny do lodówki.

naleśniki2

Patelnie posmarować cieniutką warstwą tłuszczu, mocno rozgrzać. Łyżką wazową wlewać ciasto i rozprowadzać po patelni. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. tak samo usmażyć z reszty ciasta pozostałe naleśniki.

Masło podsmażyć z mąką, rozprowadzić mlekiem, dodać pokrojony i obgotowany w 2 szklankach wody szpinak (odsączony). Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Chwilę poddusić, stale mieszając. dodać pokrojona w paski szynkę.

naleśniki3

Naleśniki smarować farszem, zwijać i układać w żaroodpornym, wysmarowanym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z mąką i doprawioną solą oraz gałka muszkatołową. Posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 minut.

Smacznego!

Autorem przepisu jest szkoła kulinarna.

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl